Kiáll-e a kormány az offshore-koalíció mellett?

A Fidesz és MSZP egy liechtensteini adóparadicsomba bejegyzett cég érdekében fogott össze a Normafán – hívta fel a figyelmet a belügyminiszternek írt nyílt levélben a Jobbik.

A Belügyminisztérium előterjesztése alapján 2013-ban elfogadott, a Normafa Park történelmi sportterületről szóló törvény preambulumában azt olvashatjuk, hogy a jogszabály megalkotására a polgárok fizikai és szellemi épülése, a turizmus élénkítése, az egyes építészeti, természeti és hitéleti értékek megóvása, a sport- és kulturális szolgáltatások színvonalának emelése érdekében volt szükség.
 
A belügyminiszternek címzett nyílt levelében Hegedűs Lorántné, a Jobbik országgyűlési képviselője ugyanakkor azt írta:
„Ezen idilli képet némiképp árnyalják az említett törvény azon szakaszai, amelyek hosszan sorolják, mely törvényeknek nem kell majd megfelelni a Normafa-beruházás kapcsán, mennyivel fog nőni a beépítettség, és milyen extra kedvezményeket kapnak majd az ingatlanfejlesztők.”
A képviselő megjegyezte, a mindezek alapján nemrégiben elkészült, a projektlistát tartalmazó megvalósíthatósági tanulmányból kiderül, kik lesznek a törvény által helyzetbe hozott beruházók.
„Rögtön a legelső, akinek az érdekében összefogott Leisztingerné született Tüttő Kata, az MSZP üdvöskéje, továbbá a Bajnai-párt egyik képviselője, valamint maga Pokorni Zoltán polgármester is: egy liechtensteini adóparadicsomba bejegyzett cég. Az offshore-nagykoalíció közpénzzel kívánja kistafírozni azt a céget, amely a jelenlegi Olimpia Hotel ingatlanát birtokolja”
– hangsúlyozta Hegedűs Lorántné.
 
A jobbikos politikus rámutatott, a leromlott állapotú, de jelentős értéket képviselő műemlékek (Zerkovitz major, Istenszeme fogadó, Disznófő forrás és étterem) helyreállítására viszont egyetlen fillért sem kívánnak fordítani az előbbiekben felsorolt „lelkes offshore lovagok”.
 
Levele végén Hegedűs Lorántné feltette a kérdést: „Tényleg ez volt a célja a kormány törvényalkotói munkájának, ezért kellett megalkotni a Normafa-törvényt? Tényleg támogatja a kormányzat az offshore-nagykoalíciót?”

Már a látszatra sem adnak

Hétfőn közösen állt ki sajtótájékoztatóra Pokorni Zoltán, a kerület fideszes polgármestere Tüttő Kata szocialista és Komáromi Zoltán Együtt-képviselővel, hogy a Normafáról tartandó népszavazáson való részvételre buzdítsanak. Erre reagáló közleményében a Jobbik tegnap azt írta: „Már a látszatra sem adnak: a Fidesz és a balliberálisok immár kéz a kézben harcolnak a magánérdekeket szolgáló építkezésekért és a közpénzek offshore cégekbe történő pumpálásáért.”
„A Pokorni Zoltán által hivatkozott határozat általános, az utolsó pillanatban elkészült megvalósítási terv pedig oly mértékben rugalmas kereteket szab, hogy abba a támogatható Normafa rendbetételtől az elfogadhatatlan gigaberuházásig minden belefér”
– fogalmazott akkor Gyöngyösi Márton parlamenti képviselő, a Jobbik XII. kerületi választókerületi elnöke.