Kicsit megkésve - Franciaország most már lezárná az EU határait

Ha a francia miniszterelnök korábban szólalt volna meg, akkor talán még élne a 130 párizsi ártatlan civil.

Az Európai Uniónak ki kell mondania, hogy nincs mód további migránsok fogadására, és megoldást kell találnia arra, hogy a Szíriából távozókról a szomszédos országokban gondoskodjanak - idézi a Süddeutsche Zeitung Manuel Valls szavait.

Sajnálatos, hogy ehhez 130 ártatlannak kellett meghalnia a párizsi terrortámadásokban.

Manuel Valls
 
A szocialista politikus, nem mellesleg a kontinens egyik legbefolyásosabb országának az államfője ezzel a kijelentésével komoly tabukat döntött meg. 
Egyrészt, hiába minden pátosz, a gyakorlatban fenntarthatatlan még a gazdag nyugati államok számára is, hogy minden bevándorlót befogadjanak.
 
Másrészt Valls utalt arra is, hogy a párizsi merényletek elkövetői közül legalább kettőt menekültként regisztráltak Görögországban, és Magyarországon is keresztül „menekülve” érkezett meg a támadás kijelölt helyszínére - tehát a migrációs válság komoly biztonságpolitikai kérdéseket is felvet.

Sajnálatos, hogy ehhez 130 ártatlannak kellett meghalnia a párizsi terrortámadásokban.

Valls szerint az Európai Unió sorsát az európai határok ellenőrzése dönti el. Ha az európai határokat nem ellenőrzik, akkor "az emberek azt fogják mondani, Európának vége" - hivatkozik az Origo a német újságra.
 
Manuel Valls úgy látja, az EU-nak - ahelyett, hogy ellenőrizetlenül engedi be a migránsok ezreit - inkább a Szíriával szomszédos országokkal, Törökországgal, Libanonnal és Jordániával kell megoldást találnia a menekültek ottani befogadására és visszatartására.
"Egyébként Európa megkérdőjelezi azt a képességét, hogy hatékonyan tudja ellenőrizni a határait" - mondta a francia miniszterelnök.

Párizs

Sajnálatos, hogy ehhez 130 ártatlannak kellett meghalnia a párizsi terrortámadásokban.