Kicsit nagyon meleg van az Északi-sarkon

A szakemberek szerint idén januártól szeptemberig 1,2 Celsius-fokkal volt melegebb az átlaghőmérséklet az iparosodás előttihez képest, és az év hátralevő részében várhatóan elég magas marad a globális átlaghőmérséklet ahhoz, hogy megdőljön az előző évi rekord - idézi az MTI a jelentést.

[fb_pages_codes:econation]

A globális éghajlatra vonatkozó 2016-os előzetes jelentést az ENSZ Marrákesben zajló nemzetközi klímakonferenciájához időzítve adták ki.

"Egy újabb év, egy újabb rekord. A 2015-ben tapasztalt magas hőmérsékletet várhatóan túlszárnyalja a 2016-os év. Oroszország arktiszi részének bizonyos területein 6-7 Celsius-fokkal mértek magasabb hőmérsékletet a hosszú távú átlagnál. Oroszország, Alaszka és Északnyugat-Kanada számos arktiszi és szubarktiszi térségében legalább 3 Celsius-fokkal volt melegebb az átlagnál"

- mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

A WMO elemzése szerint az eddig mért 17 legforróbb évből 16-ot az elmúlt egy évszázadban mértek.

Szükséges önvizsgálat az Özönvíz előtt

Miközben az elhunyt szeretteinkre, hozzátartozóinkra emlékezünk meg ezekben a napokban, előbb-utóbb nekünk is számot kell adnunk (elszalasztott) cselekedeteinkről a gyermekeinknek, a minket követő generáció felé. Erre az önvizsgálatra kiváló apropó lehet a legendás - és már Oscar-díjjal is elismert - színész, Leonardo DiCaprio legújabb, az Özönvíz előtt című filmje.