Kidőlt fák, árokba sodródott autók

Veszprém és Győr-Moson Sopron megyében több járásra másodfokú riasztást adtak ki, Pápán és környékén több út járhatatlan.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott vasárnap éjfélig szóló veszélyjelzése szerint Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyére a havazás miatt elsőfokú, a hófúvás miatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy és Tolna megyére a havazás és a hófúvás miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki vasárnapra.
   
Mint kifejtették: a Dunántúlon folytatódik a havazás, vasárnap hajnaltól már a Duna-Tisza közén is egyre nagyobb területen havazás válthatja fel az esőt. Napközben az Északi-középhegység térségében, majd a nap második felétől már másutt is kialakulhat időnkénti havazás. Vasárnap éjfélig a Dunántúlon 5 centiméter feletti, Bács-Kiskun és Pest megye nyugati részén kisebb területen hullhat nagyjából 5 centiméternyi hó döntően a nap első felében. A viharos szél miatt Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki vasárnapra.

Aki teheti, ne üljön kocsiba a Dunántúlon.

17:40 Kidőlt fák, árokba sodródott autók

Kidőlt fákhoz és árokba sodródott járművekhez vonultak az elmúlt órákban Győr-Moson-Sopron megyében a katasztrófavédelem munkatársai - közölte a szervezet megyei igazgatóságának szóvivője vasárnap este az MTI-vel.
 
Ruskáné Takács Anita elmondta, hogy a viharos erejű szél miatt Győr mellett egy, a 83-as útra dőlt fa korlátozta a forgalmat. Emellett Kajárpéc és Gyömöre, illetve Bakonyszentkirály és Bakonyszentlászló között, valamint Győrben a Bácsai úton és Bakonypéterden is útra dőlt, illetve megdőlt fák akadályozták a közlekedést.
 
A 86-os úton Szil és Szilsárkány között kamion csúszott árokba a havas úton, Sokorópátkánál egy megrakott sószóró eke borult félig az árokba, a járművet daruval emeltek ki a tűzoltók.
 
Még tart a helyszínelés és a műszaki mentés a 83-as úton Koroncó és Gyirmót között, ahol korábban frontálisan ütközött két személyautó. A rendőrség a forgalmat Győr-Ménfőcsanak irányába tereli.
 
Elzárt település továbbra sincs a megyében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokúról elsőfokúra mérsékelte hófúvás miatt kiadott riasztást - közölte a szóvivő.
 

17:20 Nincs járhatatlan út Komárom-Esztergom megyében

 
Utolsóként a 13-as utat nyitották meg a forgalom előtt vasárnap kora este, így jelenleg nincs járhatatlan út Komárom-Esztergom megyében - közölte a megyei rendőr-főkapitányság vasárnap este az MTI-vel.
 
A sajtószolgálat tájékoztatása szerint a megyében a havazásban 16 óráig nem történt személyi sérüléssel járó közlekedési baleset, de a hóátfúvások miatt továbbra is ajánlott lassan, óvatosan közlekedni.

11:20 Aki teheti, ne induljon útnak

A dunántúli megyékben havazás és helyenként hófúvás nehezíti a közlekedést, az érintett területek útjain lassú a haladás, folyamatosak a balesetek, az árokba csúszások - tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Az érintett területekről folyamatosan érkeznek a bejelentések a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba, jellemzően árokba csúszott kamionokról és személygépjárművekről - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
    
Mint írták, a meteorológiai előrejelzések szerint a Dunántúlon a helyenként viharos lökésekkel kísért északi, északnyugati szél a számottevő hóval borított tájakon hófúvást okoz: Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében magas hótorlaszok is létrejöhetnek.
    
Több útszakaszt érintően már korlátozásokat is bevezettek a közlekedők biztonsága érdekében. Az OKF azt javasolja, hogy aki teheti, ne induljon útnak a leginkább érintett területeken, ha mégis, akkor csak megfelelően felkészített gépjárművel.
    
A balesetekről, korlátozásokról és a meteorológiai riasztásokról a nap 24 órájában értesítést kaphatnak ingyenes, okostelefonra készített "VÉSZ" alkalmazás segítségével, illetve az utinform.hu és a met.hu honlapokon - olvasható a közleményben.

10:30 Elzárt település nincs, de több helyen korlátozták a forgalmat

Győr-Moson-Sopron megyében nincs elzárt település, de a hóátfúvások miatt több helyen korlátozta a forgalmat a rendőrség.

Vasárnap reggel árokba csúszott vagy az úttesten keresztbe fordult járművekhez hívták a katasztrófavédelem munkatársait; a balesetekben senki sem sérült meg - tájékoztatott a megyei igazgatóság szóvivője. Ruskáné Takács Anita közlése szerint Mosonszolnok és Levél között a 8505-ös úton egy kisteherautó fordult keresztbe, a 86-os úton Bősárkánynál egy kisbusz hajtott árokba. Csikvánd és Malomsok között egy helyközi autóbusz akadt el.
    
A szóvivő hozzátette: jelenleg a 86-os úton, Mosonudvar és Mosonmagyaróvár között mentenek az úton keresztbe fordult nyerges vontatót.
    
Elzárt település nincs a megyében, de a rendőrség több forgalomkorlátozást vezetett be a hóátfúvások miatt - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Takács József elmondta, hogy a 86-os úton Mosonmagyaróvár és Jánossomorja között a forgalmat az M1-es autópályára és az 1-es útra terelik. Az 1-es úton Gönyű térségében a Győr felől Komárom felé tartókat szintén az autópályára terelik.

09:50 "A vasútvonalakon egyelőre nem okoz gondot az időjárás" - csak egy kicsit késünk...

A vonatközlekedésben még nem okoz gondot a havas eső, a havazás, de néhány dunántúli vasútvonalon a hó miatt elsőfokú készültséget rendeltek el - közölte a Mávinform vasárnap délelőtt az MTI-vel.

A vasúttársaság dolgozói mindenhol készen állnak arra, hogy amennyiben szükséges, elvégezzék a váltók megtisztítását a hótól, illetve a váltófűtő-berendezéseket is üzembe helyezik - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
   
A Mávinform közlése szerint Győr és Veszprém között 20-30 perces késésekre lehet számítani. A Győr-Zirc-Veszprém, a Győr-Pápa-Celldömölk, és a Pápa-Csorna vonalon folyamatosan tisztítják a váltóberendezéseket.

09:35  Kamion zárja el az 1-es utat Komárom után

Keresztbe fordult egy kamion az 1-es főút 93-as kilométerénél, Komárom és Ács között, a jármű a teljes útpályát elzárja - közölte a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság. A sajtószolgálat tájékoztatása szerint nem járható a 13-as főút Komárom és az M1-es autópálya felhajtója közötti szakasza, ott egy személyautó fordult keresztbe, a jármű műszaki mentése folyamatban van. Hóátfúvás nehezíti a közlekedést a 13-as főúton, az autópálya-felhajtó és Kisbér között, valamint a Tatabánya és Környe közötti úton. Nehezen járható a főút a 7-es és a 8-as kilométer között

09:25 Pápán és környékén több út járhatatlan

Pápán és környékén a viharos erejű szél hótorlaszokat emelt, több alsóbbrendű út járhatatlanná vált, de elzárt település nincs – tájékoztatta a Veszprém megyei katasztrófavédelem hivatalvezetője vasárnap reggel az MTI-t. A megyében további havazás várható.

Szolgainé Soós Gabriella elmondta, hogy Pápa és Csót között két, menetrend szerint közlekedő autóbusz akadt el, az utasokat már továbbszállították, a járműveket két erőgéppel vontatják el.  Tüskevárnál, a 8-as úton két kisbusz, Zalahaláp és Nyirád között egy kisbusz akadt el – közölte a hivatalvezető.
   
A megyében narancssárga riasztás van érvényben, miután ismétlődő havazás várható. A hóréteg vastagsága a magasabban fekvő területeken meghaladhatja az 5 centimétert, ezért arra kérik az utazni szándékozókat, hogy indulás előtt tájékozódjanak a katasztrófavédelem honlapjáról - közölte Szolgainé Soós Gabriella.

09:00 A Dunántúlon több helyen nehéz közlekedni

A Dunántúlon több helyen nehezíti a közlekedést a havazás és a hófúvás, vasárnap hajnalban egy mellékutat le kellett zárni Veszprém megyében, de elzárt település nincs. A hófúvás veszélye miatt már három megyében narancssárga, vagyis másodfokú riasztások vannak érvényben.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap reggel azt közölte: a Dunántúlon szombat kora reggel óta gyakorlatilag folyamatosan, változó intenzitással havazik. A legtöbb hó Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyében hullott. Több helyen - főleg Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Komárom-Esztergom megyében - kisebb-nagyobb hóátfúvásos szakaszok alakultak ki, így vasárnap hajnalban le kellett zárni a Bakonygyepes és Noszlop közötti négyszámjegyű mellékutat, de elzárt település nincs az országban. Több száz munkagép, folyamatos rotációban dolgozik.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a Dunántúlon a hajnali, reggeli órákban több helyen előfordult, hogy járművek árokba csúsztak. Fejér megyében, a Velence és Pusztaszabolcs közötti úton egy sószóró autó, a Veszprém megyei Csóton egy menetrend szerinti autóbusz csúszott árokba; a balesetekben nem sérült meg senki.
    
Az Útinform vasárnap reggeli összesítése szerint a Dunántúlon, valamint Pest és Bács-Kiskun megyében esik vagy szállingózik a hó, keleten esik vagy szemerkél az eső. Ajka környékén már 10 centiméteri körüli a hóréteg. Az autópályák burkolata mindenhol vizes, sónedves, az M1-es komáromi és lébényi szakasza egyelőre latyakos.
   
Az autósokat arra kérik, hogy aki útnak indul, csak a téli útviszonyokra megfelelően felkészített gépjárművekkel közlekedjen.
    
Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott vasárnap éjfélig szóló veszélyjelzése szerint Veszprém, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében a havazás miatt elsőfokú, a hófúvás miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy és Tolna megyére a havazás és a hófúvás miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Csak a havazás miatt Bács-Kiskun és Pest megyére, valamint Budapestre is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.
    
A viharos szél miatt Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.