Jobbik: csődöt mondott a kifizetési stop, a kormány beállította minden idők legnagyobb tartozási rekordját

Jobbik: csődöt mondott a kifizetési stop, a kormány beállította minden idők legnagyobb tartozási rekordját

Fordítva sült el a kormány intézkedése: sokkal több kárt okozott az ország megítélésében, illetve a számlákat benyújtó cégeknél a kifizetési stop, miközben a költségvetési folyamatokra érdemi hatása nem volt - írja friss közleményében a Jobbik.

Mint felidézik, októberben gyakorlatilag nem fizethették ki a költségvetési intézmények a szolgáltatók és a szállítók felé számláikat, aminek meg is lett a következménye.

Kiemelték:

a közintézmények lejárt adósságával a kormány gyakorlatilag beállította minden idők legnagyobb tartozási rekordját: 120,5 milliárd forintos tartozást sikerült összehozniuk.

Ilyen gyors egyhavi eladósodásra még soha nem volt példa hazánk történelmében, ahogy arra sem, hogy teljes kifizetési stopot rendeljenek el a költségvetési intézményeknél - tették hozzá.

A Jobbik szerint a kifizetési stop és a felhalmozott adósság is jól mutatja, mekkora bajban van hazánk, „köszönhetően” a Fidesz kormányzásnak nevezett dilettáns döntéseinek és mérhetetlen korrupciójának. Egy normálisan működő országban ilyen nem fordulhatna elő.

A konzervatív jobboldali párt ezért azt követeli a kormánytól, hogy

tegyen meg azonnal minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy hazánk mielőbb hozzájuthasson az uniós forrásokhoz. Ha pedig erre nem képes, akkor ne kockáztassa azt az uniós törekvést, hogy az önkormányzatok közvetlen támogatáshoz juthassanak!

Normális Magyarországot, felelős kormányzást! - zárul a közlemény.

Ahogyan arról beszámoltunk, az EP-ben igyekeztek egy kiskaput találni arra, hogyha a kormánynak nem is lehet forrásokat biztosítani a korrupciós kockázatok miatt, akkor legalább az önkormányzatok számára biztosítva legyen a finanszírozás. Ezt a lehetőséget próbálta elérhetetlenné tenni a fideszes Hidvéghi Balázs, aki arra tett módosító javaslatot, hogy töröljék ezt az EP-javaslat szövegéből. Azaz, ha az Orbán-kormány nem juthat támogatáshoz, a magyar társadalom se juthasson hozzá.

Mint megírtuk, az Európai Parlament (EP) tegnap megszavazta, hogy zárolják a Magyarországnak szánt uniós forrásokat, ugyanis álláspontjuk szerint az Európai Bizottság és a magyar kormány által az uniós pénzek felhasználását érintő aggályok eloszlatására javasolt 17 vállalás nem elegendő az EU pénzügyi érdekeit fenyegető rendszerszintű kockázatok kezeléséhez, még akkor sem, ha azokat teljes mértékben végrehajtják.