Kijelölték! Rubovszky kezében a Jobbik alaptörvény-módosítása

A Jobbik már jövő héten tárgyalná.

Szerdán jelölte ki a házelnök a Rubovszky György (KDNP) vezette Igazságügyi bizottságot, hogy a Jobbik alaptörvény-módosításáról folytassa le a vitát, vegye azt tárgysorozatba. A bizottságon, illetőleg a fideszes többségen múlik, hogy a jobboldali ellenzéki párt javaslata az Országgyűlés elé kerülhet-e.

A vonatkozó rendelkezések szerint a

"tárgysorozatba vételre kijelölt bizottság a kijelölést követő harminc napon belül határoz az indítvány tárgysorozatba vételéről".

(A harmincnapos határidő számításánál a rendes ülésszakok közé eső szünet időtartamát figyelmen kívül kell hagyni). Információink szerint a Jobbik már a következő bizottsági ülésen - várhatóan hétfőn - napirendre vetetné a kötelező betelepítési kvótákat, és a letelepedésikötvény-programot egyszerre kizáró javaslatát.

Viktor még nem engedi - nincs napirenden az alaptörvény-módosítás

A napirendre vételről - a házszabálynak megfelelően - Rubovszky György, a bizottság elnöke dönt, így egyáltalán nem biztos, hogy a brüsszeli betelepítést, illetve a letelepedésikötvény-programot egyszerre kizáró jobbikos javaslat egyhamar a képviselők elé kerülhet. Az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. (II. 24.) országgyűlési határozat rendelkezik a parlamenti bizottságok működéséről. Az 58.

Emlékezetes, áprilisban Rubovszky György pártérdekből a házszabály megsértése árán is blokkolta a Jobbik akkori javaslatát; a jobboldali ellenzéki párt már több mint fél éve felvetette, hogy a betelepítéssel szemben alaptörvényi szinten is védve legyen hazánk. Májusban végül a kormánypárti politikusok közös platformon a gyurcsányista DK-val, és a liberálisokkal, lesöpörték annak a lehetőségét, hogy a Jobbik javaslata az alaptörvénybe kerüljön.

Módosító

Ahogy arról beszámoltunk, Volner János, a Jobbik alelnöke vasárnap jelentette be, hogy pártja benyújtja alaptörvény-módosítását, amely egy mondat különbséggel szóról szóra megegyezik Orbán Viktor előterjesztésével. A politikus akkor kifejezte abbéli reményét is, hogy a tervezet mihamarabb a plenáris ülés elé kerülhet.