Kijev nehezményezi, hogy ukrán diplomaták nem léphettek kapcsolatba a Magyarországnak átadott hadifoglyokkal

Kijev nehezményezi, hogy ukrán diplomaták nem léphettek kapcsolatba a Magyarországnak átadott hadifoglyokkal

Az ukrán külügyi szóvivő szerint még a rokonaikkal való beszélgetést is korlátozzák és a kapcsolatfelvételt az ukrán nagykövetséggel.

Az elmúlt napokban sikertelen volt az ukrán diplomaták minden kísérlete arra, hogy közvetlen kapcsolatot létesítsenek az ukrán állampolgárokkal. Ez, valamint a néhányuk hozzátartozóitól kapott információk arra utalnak, hogy a magyar hatóságok biztosítékai Ukrajna védőinek szabad státuszáról Magyarországon nem felelnek meg a valóságnak. Valójában elzárva tartják őket, nem férnek hozzá nyílt információforrásokhoz, rokonaikkal való kommunikációjuk harmadik felek jelenlétében zajlik, és megtagadják számukra a kapcsolatot az ukrán nagykövetséggel

- közölte az ukrán külügyi szóvivő közösségi oldalán.

Oleh Nyikolenko szerint a hivatalos diplomáciai csatornák, sajnos, figyelmen kívül hagyják az ukrán fél azon próbálkozásait, hogy konstruktív párbeszédet alakítson ki a magyar hatóságokkal.

„Budapest ilyen fellépése megkérdőjelezi az ukrán állampolgárok Magyarországra szállításának magyar részről deklarált humanitárius indítékát, és az emberi és alapvető szabadságjogok védelméről szóló európai egyezmény megsértésének minősülhet.”

Oleh Nyikolenko közölte, az ukrán külügyminisztérium most ismételten azzal a követeléssel fordult a magyar félhez, hogy haladéktalanul engedjék be az ukrán konzult az ukrán hadifoglyokhoz, hogy felmérhesse testi-lelki állapotukat, tájékoztassa őket jogaikról, és sürgős konzuli segítséget nyújtson" - tette hozzá a szóvivő.

Korábban a különleges körülmények között eltűnt személyekért felelős ukrán ombudsman tanácsadója kijelentette, hogy a 11 kárpátaljai magyarnak "bizonytalanok a kilátásai" az Ukrajnába való hazatérésre - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. Az ukrán külügyminisztérium pedig eddig azt állította, hogy a magyar miniszterelnök-helyettes nyilatkozataiból vált számára ismertté a 11 hadifogoly Magyarországra szállítása.

Az Alfahír is beszámolt arról, hogy egy moszkvai döntés után 11 kárpátaljai származású hadifoglyot szállítottak Magyarországra az Orosz Ortodox Egyház és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével. A hírt Semjén Zsolt is megerősítette, de részletekről nem beszélt.

Címlapkép: Kis Sándor magyar származású ukrán haditengerész temetése az ungvári katonai temetőben 2022. március 22-én. A 29 éves kárpátaljai Kis Sándor a február 24-én kirobbant orosz-ukrán háborúban, az Ocsakoviban zajló összecsapásokban vesztette életét. Fotó: MTI/Nemes János