Kína vízummentességet ad a magyar állampolgároknak

Kína vízummentességet ad a magyar állampolgároknak

Kísérleti jelleggel vezeti be ezt a Kínai Népköztársaság március közepétől több más ország lakóira is vonatkozóan.

Kína a tervek szerint további európai országok, köztük Magyarország állampolgárainak is vízummentes beutazást biztosít március 14-től, "kísérleti jelleggel" - közölte Vang Ji kínai külügyminiszter csütörtökön a 14. Országos Népi Gyűlés részeként tartott sajtótájékoztatóján.

A vízummentességet hat európai ország, név szerint Svájc, Írország, Magyarország, Ausztria, Belgium és Luxemburg állampolgárainak biztosítanák.

A kínai külügyi tárca vezetője arról is beszélt, reméli, hogy több ország is vízumkönnyítéseket vezet be a kínai állampolgárok számára.

"Reméljük, hogy az országok velünk együttműködve gyorsforgalmi hálózatokat építenek ki a határokon átívelő utazásokhoz, valamint ösztönözzük a nemzetközi személyszállító járatok gyors újraindítását, ezáltal a kínai állampolgárok számára kényelmesebbé válik a külföldi utazás, és a külföldi barátok is otthon érezhetik magukat Kínában" - fűzte hozzá.

A kérdéshez kapcsolódva Vang továbbá reményét fejezte ki, hogy a Kína és az EU kapcsolatai zökkenőmentesen, "minden átkelőnél zöld lámpával haladnak majd előre".

"Az, hogy az Európai Unió egyszerre partnerként, versenytársként és rendszerszintű riválisként bélyegzi meg Kínát, nem felel meg a valóságnak és nem is fenntartható"

- vélte, hozzátéve, hogy ez csak zavart okoz és akadályokat gördít a kétoldalú kapcsolatok útjába.

"Olyan ez, mintha egy útkereszteződéshez hajtanánk, és egyszerre lennének bekapcsolva a piros, a sárga és a zöld lámpák. Hogyan lehet továbbhajtani?"

- fogalmazott a külügyminiszter.

Vang szerint "Kína és az Európai Unió között nincsenek alapvető érdekellentétek vagy geopolitikai stratégiai ellentmondások, és a két fél közös érdekei messze felülmúlják a különbségeket" - hangsúlyozta, majd úgy érvelt, hogy egy erős Európai Unió az Kína hosszú távú érdeke; egy erős Kína pedig az Európai Unió alapvető érdeke is.

A kölcsönösség jegyében a magyar hatóságok pedig már első kérelemre hosszú távú vízumokat biztosítanak a Magyarországon beruházást végrehajtó nagy kínai vállalatok vezető munkatársai számára

- fogalmazott Szijjártó Péter a Facebookon, aki emellett bejelentette, áprilistól újra heti 13 légijárat köti össze Budapestet négy kínai várossal, Pekinggel, Sanghajjal, Csungkinggal és Ningbóval. A külügyminiszter csütörtökön azt is írta, a magyar-kínai együttműködés egyik legsikeresebb területe a turizmus.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Vang Ji államtanácsost, a Kínai Kommunista Párt Központi Külügyi Bizottságának igazgatóját 2023. február 19-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)