Legalább heten meghaltak egy 6,8-as erősségű földrengésben a kínai Szecsuan tartományban

Legalább heten meghaltak egy 6,8-as erősségű földrengésben a kínai Szecsuan tartományban

Legkevesebb heten meghaltak egy erős földrengésben, mely a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban pusztított hétfőn - közölték helyi hatóságok.

Az MTI azt írja,

a 6,8-as erősségű földmozgás a kínai földrengés-előrejelző központ jelentése szerint helyi idő szerint röviddel déli 12 óra után következett be Luding megyében, egy hegyvidéki területen.

Szecsuanban, amely a Tibeti-fennsík szélén helyezkedik el, ahol a tektonikus lemezek találkoznak, rendszeresek a földrengések. Júniusban két földmozgásban legalább négy ember veszítette életét.

A hatóságok eddig hét halottról, földcsuszamlásokról, épületekben okozott károkról és az áramellátás megszakadásáról számoltak be. Egy földcsuszamlás során a leomló sziklák elzártak egy országutat.

A földrengés az epicentrumtól 200 kilométerre fekvő tartományi székhelyen, Csengtuban is érezhető volt. A metropolisz 21 millió lakosának többsége a Covid-19 újabb hulláma miatt nem hagyhatja el lakhelyét a szigorú kínai járványellenes intézkedések értelmében.

Az elemi csapás és a koronavírus-járvány miatti zárlat előtt a tartományt még hőhullám és szárazság is sújtotta, amely vízhiányt és áramkimaradásokat idézett elő a vízenergiára alapozó Szecsuanban.

Az amerikai Földtani Intézet (Geological Survey) 6,6-os erősségű földrengést jelzett, melynek hipocentruma 10 kilométer mélységben volt.

Kína legpusztítóbb földrengése az elmúlt években 2008-ban, szintén Szecsuanban történt: erőssége 7,9 volt, és csaknem 90 ezer ember halálát okozta. Az elemi csapás egész városokat tett a földdel egyenlővé, iskolákat és vidéki településeket rombolt le. A földrengésbiztos építőanyagokkal zajló újjáépítés évekig tartott.