361 millió forintból nyit Kínában új főkonzulátust a kormány

361 millió forintból nyit Kínában új főkonzulátust a kormány

A kínai Kuangcsou (Kanton) városában nyit új főkonzulátust Magyarország, olvasható a Magyar Közlöny kedden közzétett számából.

Az új konzulátus konzuli kerülete Guangdong, Jiangxi, Fujian és Hainan tartományokra terjed majd ki, ez pedig egy kicsit átrendezi a tartományok eddigi elosztását a magyar képviseletek között:

  • a Pekingi Nagykövetség konzuli kerülete Guangdong, Jiangxi, Hunan, Guangxi és Hainan tartományok területével csökken, valamint Gansu és Shaanxi tartományok területével nő,
  • a Sanghaji Főkonzulátusának konzuli kerülete Fujian tartomány területével csökken,
  • míg a Csungkingi Főkonzulátusának konzuli kerülete Gansu és Shaanxi tartományok területével csökken, Hunan és Guangxi tartományok területével nő.

A kormányhatározat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert hatalmazza fel arra, hogy az új főkonzulátus megnyitásához szükséges diplomáciai lépéseket megtegye, illetve erről tájékoztassa a Kínai Népköztársaság Külügyminisztériumát is. Ennek határideje május 31.

A főkonzulátus megnyitásával kapcsolatos intézkedésekre, valamint annak létesítésére, s az ehhez szükséges ingatlan felkutatására december 31-éig van ideje Szijjártónak. Mindehhez pedig

Varga Mihály pénzügyminiszternek 361 100 000 forint többletforrást kell biztosítania.

A határozat alapján továbbá a főkonzulátus működtetésével kapcsolatos költségeket a Külgazdasági és Külügyminisztérium saját költségvetéséből fogja fedezni.