A kínai kereslet kiszámíthatatlan megugrása miatt rekordmagasra nőhet a földgáz ára, főleg Európa járhat rosszul

A kínai kereslet kiszámíthatatlan megugrása miatt rekordmagasra nőhet a földgáz ára, főleg Európa járhat rosszul
A kínai kereslet kiszámíthatatlan megugrása miatt rekordmagasra nőhet a földgáz ára

- figyelmeztetett a földgázpiacról szóló, kedden közzétett jelentésében a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).

Jóllehet a földgáz ára az elmúlt hónapokban érezhetően visszaesett, félő, hogy ez nem sokáig marad így: Kína - a világ legnagyobb fölgázimportőre - fölgáz iránti kereslete a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások eltörlése után váratlan mértékben ugrott meg.

Az IEA legoptimistább forgatókönyvében is a cseppfolyósított földgáz (LNG) kínai keresletének 35 százalékos növekedésével számol, ami szoros versenyt idézne elő a nemzetközi energiapiacon.

Az ügynökség arra figyelmeztet, hogy

ezzel a gázárak hamar a múlt nyáron tapasztalt "tarthatatlan" szintre növekednének, ami leginkább az európai fogyasztókat érintené.

"A globális gázpiacok számára példátlan volt a tavalyi nyár" - ismerte el Szadamori Keiszuke, az IEA energiapiacokért és energiabiztonságért felelős igazgatója. Mint azt a jelentésben megfogalmazta, a gázárak elkezdtek elviselhető szintre visszaállni, különösen Európában, ahol az enyhe tél, és így a kereslet megcsappanása is hozzájárult "a piac lehűléséhez".

"Kína 2023 nagy kérdőjele"

- tette hozzá az igazgató.

Annak ellenére, hogy a múlt évben nőtt az LNG kereslete, a kínálat mindössze 5,5 százalékkal nőtt - emeli ki az IEA. Az építkezési költségek és a folyamatosan zajló tárgyalások miatt lelassultak a beruházások, noha több olyan projekt is van, főleg Észak-Amerikában és Katarban, amelyek már közel járnak a beruházásokról szóló egyeztetések lezárásához.

(MTI)