A H&M aggodalmát fejezte ki az ujgur kényszermunka miatt, Kínában bojkottra szólítottak fel a ruhamárka ellen

A H&M aggodalmát fejezte ki az ujgur kényszermunka miatt, Kínában bojkottra szólítottak fel a ruhamárka ellen

Kínában többen a Nike és a H&M elleni bojkottra szólítottak fel, miután a cégek aggasztónak nevezték azokat a jelentéseket, amelyek szerint ujgur kényszermunkával állítják elő a Hszincsiang tartományból érkező pamutot. A cégekkel több kínai híresség is megszakította a kapcsolatot - írja a 444.hu a BBC értesülései alapján.

A két említette cég egyébként még tavaly adta ki az erről szóló közleményeit, de Kínában csak most lett belőle botrány, mivel az EU is szankciókat léptetett életbe Kínával szemben az ujgurok elnyomása miatt.

Az EU utazási tilalmat vezetett be négy kínai személy ellen, ezenkívül befagyasztották a vagyonukat is.

A BBC úgy tudja, a H&M és a Nike elleni kínai bojkottra a Kínai Kommunista Párt ifjúsági szervezetének egyik közösségi médiában közzétett posztja buzdított, amelyben arról írtak, hogy szerintük a cégek pletykákat terjesztenek a Hszincsiang tartományból érkező pamutról, közben viszont továbbra is pénzt akarnak keresni Kínában.

A kínai állami tévében egyenesen úgy fogalmaztak, hogy a H&M "elszámolta" magát, amikor megpróbált "igazi hős" lenni, amiért súlyos árat kell majd fizetniük.

A Reuters információi szerint több európai divatmárka, az Inditex, a H&M és az Adidas részvényei is csökkentek.