Kinyírja a NAV az Ubert

Az összes Uber-sofőr elbukott a NAV ellenőrzésén. Akár 200 ezer forintos bírságra is számíthatnak, így hamarosan elfogynak az autók.

A NAV ellenőrei a szokásos protokoll szerint jártak el. Májusban számtalan próbavásárlást tartottak, tehát Uber-sofőröket rendeltek. A revizorok jegyzőkönyveikben csak szabálytalanságot rögzítettek. Annak ellenére, hogy gyakorlatilag „üzletvitelszerűen” taxiztak, egyetlen sofőrnek sem volt adószáma, és egyetlen sofőr sem adott számlát. A gépkocsikban se taxaméter, se számla-, se nyugtatömb nem volt. A revizorok azt is megállapították, hogy sem taxiengedéllyel, sem alkalmassági vizsgával nem rendelkeztek az Uberrel szerződött sofőrök - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében.

Miután a sofőröket akár 200 ezer forintos bírsággal is sújthatják, előbb-utóbb elfogynak az autók. Mivel az ellenőrzések folytatódnak, így nem nagyon akad majd olyan, aki meg meri kockáztatni a lebukást. Jelenleg úgy fest, hogy szépen, lassan elfogynak az Uber-sofőrök.

"A gazdasági tárca célja az, hogy - a költségvetést megcsapoló, az utasok biztonságára fittyet hányó – Uber-hálózatot üzemszerűen működtető cég tartsa be a szabályokat. Ennek érdekében a minisztérium minden lehetséges eszközzel fel fog lépni" - írja közleményében az NGM.