Hiánypótló: először rendeznek kirgiz kulturális napokat Magyarországon

Hiánypótló: először rendeznek kirgiz kulturális napokat Magyarországon

A kirgiz-magyar diplomáciai kapcsolatok 30. évfordulója jegyében, első alkalommal rendezik meg a Kirgiz Köztársaság kulturális napjait csütörtöktől Magyarországon - adta hírül az MTI.

A Kirgiz Köztársaság magyarországi nagykövetsége által megfogalmazott közlemény szerint

a rendezvényt a kirgiz és a magyar külügyminisztérium közötti, 2022-től 2025-ig tartó időszakra szóló kétoldalú együttműködési ütemterv részeként tartják meg csütörtöktől vasárnapig.

Ezt a dokumentumot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 3-án Kirgizisztánban tett hivatalos látogatásakor írta alá.

A tájékoztatás szerint a kulturális napokat megnyitó gálakoncert csütörtökön a Budapest Music Centerben lesz. A koncerten híres kirgiz zenészek lépnek fel. A közönséget többek között a Kambarkan folklóregyüttes műsora és divatbemutató mellett népdalénekesek, valamint komuzon - a kirgiz zenében alkalmazott ősi húros, pengetős hangszeren - játszó zenészek várják. Emellett kirgiz művészek és kézműves mesterek munkáiból kiállítások láthatók a helyszínen.

Az ingyenes rendezvényen utazási videókat is megtekinthetnek a látogatók, akik a standokon tájékoztatókat, a Kirgiz Köztársaságról szóló angol nyelvű szóróanyagokat is kaphatnak.

A közleményben azt is tudatták, hogy a kirgiz delegációt a Kirgiz Köztársaság kulturális, tájékoztatási, sport- és ifjúságpolitikai minisztere vezeti - olvasható a közleményben.

Szijjártó a magyar-kirgiz együttműködés továbbfejlesztéséről számolt be, Barátság érdemrendet is kapott

Magyarország és Kirgizisztán a stratégiai partnerség szintjére emelte együttműködését az elmúlt időszakban, amiből mindkét fél sokat profitált, és már megszülettek a kapcsolat további fejlesztéséhez szükséges döntések - jelentette ki a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Biskekben.

Emlékezetes, Szijjártó a közép-ázsiai országban megejtett látogatásakor arról beszélt, a térség a továbbiakban is fontos helyet fog elfoglalni a magyar külgazdasági törekvésekben. Ennek részeként pedig egyebek közt létrehozták a Magyar-Kirgiz Fejlesztési Alapot, amelyhez a kormány ötmilliárd forint forrást biztosított a magyar cégek kirgizisztáni beruházásainak támogatására. Aznap Szadir Zsaparov kirgiz elnök Barátság érdemrenddel is kitüntette a magyar külügyért munkája elismeréseként.