Kirúgja-e a Haladás a saját szurkolóit bántalmazó biztonsági szolgálatát?

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, a vasárnapi Haladás-Ferencváros bajnoki mérkőzésen súlyos rendezői túlkapás történt.

Szemtanúk beszámolója és interneten keringő fórumos hozzászólások szerint a mérkőzés közben a Haladás biztonsági szolgálatának tagjai - a biztonsági főnök Tóth Csaba, a Haladás korábbi kalapácsvető edzőjének, Vida Józsefnek és több, korábbi Dogs Elite ex-huligánnak a vezetésével - több szurkolót súlyosan bántalmaztak egy állítólagosan eldobott söröspohár miatt. A valójában szóra sem érdemes vita lerendezéséhez aránytalanul sok, legalább 15-20 szekus rontott be a Haladás-táborba, ahol kérdés nélkül ütni-verni kezdték a feltételezett "rendbontókat". A sem arányosnak, sem szakszerűnek nem nevezhető akciójukban több kívülálló ártatlan drukker is kapott a szórásból, akiknek egyetlen vétkük az volt, hogy közel álltak a történtekhez.

Videó is van - de törölték az internetről

A botrányos jelenetről több videofelvétel is készült, de az egyik video készítőjét a biztonsági szolgálat szombathelyi tagjai a hétfői napon "udvariasan" megfenyegették, így kénytelen volt eltávolítani azt az internetről. Több (mobiltelefonnal készített) felvétel azonban a Haladás vezetőségéhez is eljutott és a hétfői napon egy rögtönzött, szűk körű szurkolói megbeszélésen - melyen mintegy 8-10 drukker vett részt, köztük az érintett sértettek is - közösen meg is tekintették azokat.

Érdekes egybeesés, hogy a videofelvételt nyilvánosságra hozó Hungarian Ultras és Szabadságot az ultráknak nevű facebook csoportokat néhány órával a publikálás után törölték a közösségi oldalról - így igen érdekes kérdést vet fel az, hogy meddig ér el a magyarországi szekus maffiának a keze.

Információink szerint egyelőre nem született a Haladásnál döntés arról, hogy milyen lépéseket tesznek a botrányos jelenetek után; tesznek-e feljelentést csoportos garázdaság miatt, illetve továbbítják-e a hatóságoknak a rendelkezésre álló bizonyítékokat. És persze a leginkább kézenfekvő kérdésről sem döntöttek még a Halinál: vajon igényt tartanak-e a botrányos biztonsági szolgálat munkájára a jövőben is, vagy megválnak a cég verőembereitől?

Nem ez volt az első eset

Szurkolói fórumokat böngészve kiderül, nem ez volt az első eset, hogy a szombathelyi biztonságiak összetűzésbe keveredtek a Haladás szurkolóival. Egy beszámoló így írja le a történteket:

"Botrányos volt a szeku ma is, bejöttek a szektorba, mert valaki eldobott egy poharat és szó nélkül elkezdték ütni az embereket. Aztán elkezdték verni a gyereket, aki bedobta. De ez csak egy ürügy volt szerintem, a fő ok az volt, hogy már korábban is nagy volt a feszültség a tábor és a "biztonságiak" között. 2014 nyarán az Újpest elleni meccsen, aztán ősszel a Fradi ellenin is voltak kisebb balhék velük, nagyjából hasonló szituációk, mint ez tegnap. A tavalyi Felcsút elleni meccsen hasonlóan viselkedtek, mint most, csak akkor konkrétan sima sálasokat és családosokat ütöttek. Ekkor mi is felálltunk előttük és az nagyon nem tetszett nekik. Úgyhogy valószínűleg közrejátszhatott a korábbi feszült viszony és az is, hogy revansot akartak venni."

Frissítés: kivizsgálja a történteket a klub

A Haladásnál az alfahir.hu érdeklődésére elmondták, hogy a felvételeket megnézik, majd kielemzik a szurkolókkal és a biztonsági szolgálattal együtt is, ezt követően döntenek arról, hogy mit lépjenek.