Polgári engedetlenség: „Itt nem lesz szó politikai vitáról!”

Polgári engedetlenség: „Itt nem lesz szó politikai vitáról!”

A Fővárosi Törvényszék Közigazgatási Kollégiumán megkezdődött annak a két tanárnak pere, akiket tavaly ősszel polgári engedetlenség miatt rúgtak ki. Kapin Lilla, a budapesti Eötvös József Gimnáziumnak, Törökné Pethő Erzsébet pedig a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnáziumnak volt a tanára, mielőtt tavaly november 30-án további 6 fővárosi pedagógussal együtt felmentették őket az állásukból, arra hivatkozva, hogy többször is részt vettek a polgári engedetlenségben.

A 444.hu tudósítása szerint a két pedagógus többek között a közalkalmazotti jogviszonyuk helyreállítását kérik, ezen felül fejenként 1 millió forint sérelmi díjat. Kapin Lilla háromszor 312 ezer forint távolléti díjat és annak késedelmi kamatait, míg Törökné Pethő Erzsébet 986 ezer forint távolléti díjat és annak kamatait kérte. 

A tanárokat képviselő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédje, Sziklai Tamás azt is kérvényezte, hogy a késedelmi kamat a jogerős ítélet napjáig járjon. A 444.hu szerint a bírónő az összegek és annak hallatán is vonogatta a szemöldökét, hogy a késedelmi kamat a jogerős ítélet napjáig járjon. Az összegek amúgy az elmaradt javadalmazásból jönnek ki, a késedelmi kamat pedig normálisan a kifizetésig jár.

Sziklai Tamás a Telexnek azt mondta, hogy a többi kirúgott tanár is bíróságra vitte az ügyét, de két külön keresetről van szó, mivel Kapin és Törökné a Belső-Pesti Tankerülethez tartozik, a Karinthy Frigyes Gimnáziumból elbocsátott hat pedagógus pedig a Külső-Pesti Tankerülethez. Az utóbbiak tárgyalását későbbre tűzték ki.

Bár Sziklai a bíróságon arról beszélt, hogy a tárgyalásnak a konkrét ügyön túlmutató jelentősége van. Ugyanakkor az eljáró bíró azonban azt igyekezett hangsúlyozni hétfőn, hogy

ez csak egy munkaügyi per, nem arról szól, hogy a kormány a jó vagy a rossz oldalon áll-e egy fontos politikai, társadalmi kérdésben.