Kis mértékben ugyan, de mind a benzin, mind a gázolaj drágul a héten

Kis mértékben ugyan, de mind a benzin, mind a gázolaj drágul a héten

Magyarországon a magas jövedéki adótartalom miatt drágábbak az üzemanyagok, mint a környező országokban. Most pedig a szokásos nyári drágulás is megterheli az autósok pénztárcáját.

A héten kedden a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát is emeli a Mol – írta meg a Holtankoljak.hu. Arról, hogy pénteken ismét emelik-e az árakat, még nem érkezett hír.

A benzin árát bruttó 2 forinttal, míg a gázolaj beszerzési árát bruttó 3 forinttal növelik.

Így július 2-tól várhatóan az alábbi átlagárakon tankolhatunk a hazai benzinkutakon:

🟢 95-ös benzin: 615 Ft/liter

⚫ Gázolaj: 633 Ft/liter

Maga Nagy Márton-féle nemzetgazdasági miniszter is bevallotta, hogy „a magyar családok többet kell, hogy fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai”, mivel a benzin kis mértékben, a gázolaj pedig jelentősen drágább nálunk.

A Fidesz-kormány ahelyett, hogy csökkentené az üzemanyagok adóit a benzinkutasokra tolja a felelősséget. Az esetleges kormányzati beavatkozások a Mol nyereségét nem veszélyeztetik, viszont a kis kutasok kárára torzítják a piacot.

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen a hivatalos látogatásra érkező Orbán Viktor miniszterelnök a tiranai repülőtéren 2023. június 15-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)