A japán miniszterelnök fűtőberendezéseket és hideg elleni védőfelszerelést ajánlott fel Ukrajnának

A japán miniszterelnök fűtőberendezéseket és hideg elleni védőfelszerelést ajánlott fel Ukrajnának

Kisida Fumio japán miniszterelnök kedden felajánlotta, hogy Tokió fűtőberendezéseket és egyéb, hideg elleni védőfelszerelést juttat a háború sújtotta Ukrajnának még a tél beállta előtt, írja az MTI.

"Japán eddig is támogatta Ukrajnát a közeledő kemény télre való felkészülésben. Japán ezután is folytatja a segítségnyújtást Ukrajnának, országunk egyedülálló tudása és tapasztalatai alapján"

- fogalmazott Kisida az Ukrajna megsegítéséért rendezett berlini nemzetközi konferencia résztvevőinek küldött videóüzenetében.

Az Ukrajna újjáépítésére irányuló erőfeszítések támogatására Tokió február óta segíti Kijevet, a többi között a 2011 márciusi fukusimai földrengés és szökőár nyomán keletkezett törmelék és romok szétválogatása és újrahasznosítása során szerzett tapasztalataival.

"Ukrajna ugyanígy felhasználhatja az orosz támadások nyomán keletkező romokat és törmeléket" - mutatott rá a japán miniszterelnök.

Tokió a videóüzenetet a Németország és az Európai Bizottság által Berlinben rendezett, az ukrajnai mentési, újjáépítési és modernizációs lépéseket célzó szakértői nemzetközi konferencia résztvevőinek küldte.

Jövőre Japán veszi át Németországtól a világ legfejlettebb országait tömörítő G7-országcsoport egyéves elnökségét.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki videokapcsolaton keresztül vett részt a konferencián, leszögezte: az orosz támadások az ukrajnai energetikai infrastruktúra több mint egyharmadát megsemmisítették.

"Oroszország mindent elpusztít, hogy megnehezítse számunkra az idei tél túlélését" - fogalmazott az ukrán államfő.

Kijev bejelentette: jelenleg összesen 750 milliárd dollárnyi újjáépítési segélyre van szüksége, és az elhúzódó háború miatt az összeg tovább emelkedhet.

Kisida Fumio aláhúzta: Japán "határozottan elítéli" az ukrajnai polgári lakosságot és létesítményeket célzó orosz rakétatámadásokat, valamint az atomfegyverek bevetésével fenyegetőzést.

"Nagyon fontos, hogy egységesen és határozottan támogassuk Ukrajnát és az Oroszország elleni büntetőintézkedéseket"

- mutatott rá a japán kormányfő.

"Japán minden lehetséges erőfeszítést és pozitív hozzájárulást megtesz, illetve aktív szerepet vállal a párbeszéd folytatására a nemzetközi közösségben" az ukrajnai béke és újjáépítés minél gyorsabb megteremtésére - zárult a japán miniszterelnök videoüzenete.