Hagyománnyá vált: ismét hátrányos helyzetű családokat üdültet a Jobbik Szeretetszolgálata

Már második éve táboroztat a Jobbik alapítványa, ezúttal Tapolcán látogattuk meg a tábort.

Már második alkalommal szervezi meg a Jobbik Szeretetszolgálat Alapítvány a Hurrá, nyaralunk tábort. A szolgálat olyan rászoruló családokat lát vendégül, akik önerőből nem tudnának elmenni nyaralni. Tavaly Ásotthalomra, Tiszavasvárira, Mátraszentimrére és Ózdra szervezték a táborokat, idén már Dunántúlt is "bevették". Így lett helyszín Tapolca, ahol most Kiss Gabriellával, a tábor egyik szervezőjével beszélgettünk a munkájukról, szervezésről, programokról.

"A rászoruló, de munkából élő magyar családokat segítjük"

Mit érdemes tudni a Jobbik Szeretetszolgálat Alapítványról? Mikor alakultatok és milyen céllal működtök?A Jobbik Szeretetszolgálat Alapítvány 2015 novemberében alakult, az alapítók szándéka pedig az volt, hogy a szervezet önkénteseken keresztül az egész Kárpát-medencében segítse a rászoruló gyermekeket és családokat, illetve megkeresse és összehozza a segíteni kívánó adakozókat a segítségre szorulókkal.

Tavaly úgy búcsúztunk, hogy reméljük, jövőre is találkozunk. Így is lett, így ülhetünk most itt, Tapolca belvárosában.

Igen, januárban kezdtük el a szervezést, felkerestük a lehetséges helyszíneket. Idén mindenképpen dunántúli helyszínt is szerettünk volna, így került képbe Siófok és Tapolca is. Jól is jött, mert most Dunántúlról is jelentkeztek többen. Természetesen idén is lesz Tiszavasvári, így ott lesz a nagytábor, mellettük Somoskőújfaluba is megyünk, oda kárpátaljai családokat várunk.

Hány családot tudtok nyaraltatni egy táborban?

Itt hét családot látunk vendégül, 34 fővel, de például Tiszavasváriba már 80 főt várunk. Somoskőújfalu kicsit "kilóg a sorból", ott ugyanis a Somos fogadó tulajdonosa - látva a tavaly programokat - felajánlotta ingyen a fogadóját.

Milyen programokat szerveztek a családoknak?

Vannak olyan programjaink, amelyeket minden táborban megtartunk. Ilyen például a Móka Parti, ahol vicces-játékos vetélkedővel szórakoztatjuk a kicsiket és nagyobbakat. Ezt elsősorban gyerekeknek szervezzük, de általában a szülők is csatlakoznak a játékhoz. Mindig van közösség építő bemutatkozás, volt tegnap táncház, amit Vágó Sebestyén országgyűlési képviselő tart, volt kézműves játék: egy helyi kézműves csapat szervezte ezt nekünk, gyönyörű szép dolgokat készítettek a gyerekek, és persze nyár van, meleg, így volt strand, strand, és megint csak strand. Természetesen bejártuk a várost, és persze ha Tapolca, akkor tavasbarlang, nagyon sokat segített nekünk Dobó Zoltán polgármester.

Honnan jöttek a családok?

Pest megyéből, Budapestről, Kiskunhalasról, Komáromból, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkeztek most hozzánk. A következő tábor július végén lesz, Somoskőújfaluban, és augusztus 7-től Tiszavasvári.

Meg kell kérdezni, mert nemrégiben egy nagyon okos kommentelő, jó magyar szokás szerint feltette a kérdést, hogy mégis "mibül" van ez, a jó ember nyilván azt szerette volna megtudni, hogy neki ez, mint adófizetőnek mennyibe is került. Szóval, mondjuk el újból, mibül is van a tábor?

A Jobbik országgyűlési képviselői minden hónapban, a tiszteletdíjuk tíz százalékát adják az alapítvány részére. Ennek egy részét a táborokra költjük, másik részét szegény, hátrányos helyzetű családok megsegítésére. Több beteg gyermek gyógyulását segítjük, most éppen egy Somogy megyei családnak segítünk egy steril szoba kialakításával, ebben Ander Balázs képviselő úr segít nekünk. Segítettünk már lakástűzben, vagy lakhatási problémák esetében. Szerencsére idén is sikerrel pályáztunk a Nemzeti Együttműködési Alapnál, így egyre több családnak tudunk segíteni.

Támogatóink, a Jobbik országgyűlési képviselői rendszeresen meglátogatják a tábort, ők maguk is segítenek a programokban is. Így például Siófokra ellátogatott Hegedűs Lorántné, itt, Tapolcán pedig többször is kísért minket Rig Lajos országgyűlési képviselő, és a már említett Dobó Zoltán polgármester is. Itt volt Kepli Lajos képviselő is a Zöld Válasz képviseletében, ők több interaktív előadást tartottak a cukorról és a Balatonról. Itt van most is velünk Bana Tibor országgyűlési képviselő, és ahogy korábban említettem, járt nálunk Vágó Sebestyén is.