Kiss Szilárd kirúgása után nem adta le a nagyon menő orosz diplomatarendszámot

Az orosz Közlekedési Hatóság nem tud mit kezdeni a Magyarország területén közlekedő autókkal.

Martonyi János külügyminiszter hiába rúgta ki a moszkvai magyar nagykövetség agrárattaséját, ugyanis Kiss Szilárd úgy határozott, hogy nem adja le, hanem inkább

Budapesten is megtartja a Moszkvában kiállított piros színű rendszámot.

A hírportál azt állítja, hogy három Kiss által használt autó is „érintett” az ügyben, egy Porsche Cayenne, egy 7-es és egy X5-ös BMW. Ezek az autók több mindenre kiválóan megfelelnek; például a rendőrség egy közlekedési kihágás esetén legfeljebb a gépjárművezető személyazonosságát állapíthatja meg, de nem intézkedhet, nem szondáztathat, ezért a legtöbb egyenruhás életszerűen nem is kínlódik azzal, hogy megállítsa ezeket a diplomatakocsikat. Egy üzleti tárgyaláson is kiválóan mutat a piros rendszám, mi több coolabb a Magyarországon kiállított kék színű diplomatarendszámnál is. Ilyen rendszámot kizárólag olyan személy használhat, akit az orosz külügyminisztériumnál diplomataként akkreditáltak. A különleges táblát azonban nem csak követségi, hanem magántulajdonú járművekre is lehet igényelni a hozzátartozók részére is, ami Kiss és családja esetén meg is történt. A lap emlékeztetett arra, hogy a külügyminiszter 2013-ban szüntette meg Kiss Szilárd diplomatastátuszát, miután az nem ment át a nemzetbiztonsági átvilágításon.

Mészáros Lőrinc és Kiss Szilárd

Mészáros Lőrinc és Kiss Szilárd még március elején szembesült azzal, hogy van egy egyharmados tulajdonrésze Magyar Kft.-ben, ahol a korrupciós vádakkal előzetesben ülő Kiss Szilárd volt az üzlettársa. Mikor az Index erről hírt adott a felcsúti polgármester először nem emlékezett az egészre, majd azt állította, hogy a vállalkozásból már rég kiszállt, mert "nem indult be az üzlet". Az orosz adóhatósági adatbázis szerint azonban tulajdonosként szerepelt az ominózus cégben. Mészáros erre annyit reagált: "Oroszországban sok minden előfordulhat."

A Külgazdasági és Külügyminisztérium feleletéből kiderült, hogy a nagyköveti utasítás alapján, ha egy munkatársnak megszüntetik a diplomatastátuszát, akkor elvileg le kell adnia a diplomatarendszámot, ha ez az illető nem teszi meg, akkor a követség értesíti az orosz Közlekedési Hatóságot.

Ebben az egészben a nagy trükk azonban, hogy az orosz Közlekedési Hatóság értelemszerűen nem tud mit kezdeni a Magyarország területén közlekedő autókkal, az Oroszországban kiállított diplomata rendszámokat ugyanakkor a magyar rendszerben nem tartják nyilván, tehát egy magyar rendőr nem is tudhatja azt, hogy Kiss Szilárd illegálisan használja a diplomatarendszámot. Az orosz közlekedés szerint Kiss Szilárd Porschéjának a rendszáma körözés alatt áll, ezért

„Oroszország területére történő belépésnél a hatóság azonnal lefoglalja a gépjárművet és eljárást indít a gépjármű tulajdonosa ellen.”

Magyarországon azonban a körözést hivatalosan a budapesti orosz nagykövetségnek kellene jeleznie a magyar hatóságok felé. Az Index által megkérdezett jogászok szerint, ha Kiss Szilárd törvénytelenül használja a diplomata rendszámot, az akár a Btk. egyedi azonosító jellel visszaélésről szóló szabályába is ütközhet, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.