Kiszivárgott: titkos háttéralkut kötöttek az Európai Parlament elnöki tisztségéről

Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője kedden közzétette azt a korábbi hárompárti egyezményt, amelynek értelmében a 2014-2019-es parlamenti ciklus első felében a szociáldemokratákat, a másodikban pedig a néppártot illetné meg az EP elnöki tisztsége. Mint ebben írták, az uniós testület két legnagyobb frakciója "támogatni fogja egymást az elnökválasztáson". A megállapodáshoz a liberálisok is csatlakoztak, akik a támogatásukért cserébe eggyel több alelnöki tisztséget kaptak, mint amennyi járt volna a képviselői helyek alapján.

Az egyezségnek megfelelően a ciklus első felében a szociáldemokrata Martin Schulz volt az EP elnöke, aki nemrég bejelentette, hogy januárban lejáró megbízatása után távozik az uniós képviselőtestületből, és ősszel indul a német szövetségi parlamenti választáson.

Az elnökség a pártközi megállapodások szerint tehát a következő periódusban az EPP-nek járna, de az S&D és az ALDE felrúgta az egyezséget azzal, hogy az előbbi Gianni Pittellát, az utóbbi pedig Guy Verhofstadtot jelölte a tisztségre.

A szociáldemokraták és a liberálisok aggályosnak tartják, hogy amennyiben néppárti jelölt veszi át az EP elnökségét, akkor mindhárom főbb uniós intézmény - az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament - élén EPP-s politikus állna, szerintük ezzel felborulna az egyensúly az EU intézményein belül.

Mint több képviselő elmondta, a szóban forgó megállapodás megkötésekor még arra lehetett számítani, hogy a szociáldemokrata Helle Thorning-Schmidt lesz az Európai Tanács elnöke. Ugyan a dokumentum szövegében erre nem tértek ki, többek szerint a néppárti Donald Tusk megválasztásával érvénytelenné vált a pártközi egyezmény - írta keddi cikkében a Politico brüsszeli hírportál.

Sajtótájékoztatóján ugyanakkor Weber emlékeztetett rá, hogy a megállapodás egyik fő célja a radikális erők elszigetelése volt. "Világosan kell látni, hogy teljes mértékben az egyezmény megszegői lesznek felelősek azért, ha az Európa-ellenesek megerősödnek" - mondta. "Szeretnénk ezt megakadályozni" - tette hozzá.

Az európai parlamenti képviselők január 17-én választják meg a testület elnökét.