Kitért a kényes kérdések elől a Székelyföldre látogató amerikai nagykövet

A nagykövet a délelőtt folyamán Borboly Csabával és Ráduly Róbert Kálmánnal zárt ajtók mögött tanácskozott a csíkszeredai megyeházán.

A felmerült témák között kiemelt szerepet kapott a romániai regionalizáció kérdése, valamint annak a magyar kisebbséget negatívan érintő hatásai. A felek a térség modernizációjáról, a bürokrácia csökkentését elősegítő lehetőségekről, valamint a gazdasági fejlesztések ügyéről is tárgyaltak.

A kisebbségi nyelveken való tanulás nehézségeire is felhívták a nagykövet figyelmét.

A beszélgetés alkalmával Hans Klemm csalódottan vette tudomásul, hogy a térségben nincsenek amerikai befektetők, a helyzeten – véleménye szerint – mindenképp változtatni kell. Hozzátette, minden, a térséget érintő témát érdekesnek talált, ugyanakkor küldetésének érzi, hogy a demokratikus értékeket közvetítse.

Elismerően nyilatkozott a visszaszolgáltatással kapcsolatban

A székely zászló használata kapcsán a nagykövet a konkrét és igazságos törvényes keret megszabását sürgette.

Az egyházi, valamint a magántulajdonok visszaszolgáltatásának menetével kapcsolatban azonban emlékeztetett, hogy több, ma már amerikai állampolgárt is érint a kérdés, emiatt az Egyesült Államoknak is fontos, hogy ezek az ügyek időben rendeződjenek, annál is inkább, mivel az érintett személyek egyre idősebbek.

A Romániában eddig lezajlott visszaszolgáltatásokkal kapcsolatban elismerően nyilatkozott.

"Becsomagolt” vélemény

Hans Klemm szerepköréhez méltóan a kényesebb kérdéseket diplomatikus csomagolásban válaszolta meg – a sajtó kérdéseire igyekezett úgy fogalmazni, hogy azzal lehetőleg a közélet egyetlen szereplőjét se sértse meg.

Egyoldalú véleményt mindössze az amerikai belpolitikával kapcsolatban fogalmazott meg:

arra az újságírói kérdésre, hogy a közelgő amerikai elnökválasztások miként befolyásolhatják például Románia vízumkényszerének feloldását, demokrataként az esetleges republikánus győzelmet negatív fordulatként vetítette elő.

Szerinte, ha a republikánusok győznek, akkor valószínű, hogy még több ország számára bevezetik a vízumkényszert.