Kitiltják hazánkból a szélsőséges magyargyűlölő román politikust

Egy román politikus kitiltását tervezi a kormány, a jövőben nem engednék be az országba a magyarellenes kirohanásairól ismert Bogdan Diaconut.

Diaconu tavaly alapította meg a nacionalista, magyarellenes Egységes Románia Pártot (PRU), ennek önkéntes alapon szervezett rendvédelmi szervezete a Vlad Tepes Örjárat. A vad román politikus amúgy kitiltaná a magyar cégeket Romániából. A PRU egyelőre nem igazán népszerű 3-4 százalékon állhatnak.

A Népszabadság úgy tudja: a magyar kormány a kitiltással a Jobbiknak tesz gesztust. Mint ismertes tavaly októberben ugyanis három évre kitiltották a Jobbik alelnökét, Szávay Istvánt Romániából. Erről Szávay márciusban szerzett tudomást, amikor a határon feltartóztatták. A képviselő a Népszabadság megkeresésére elmondta:  Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes már tájékoztatta arról, a kormány lépése válasz az ő kitiltására. Budapest jelezni akarja: elfogadhatatlanak tartja, ha egy másik uniós tagállam így lép fel egy magyar parlamenti képviselővel szemben.

Szávay István nem örül annak, hogy Diaconuval hasonlítják össze, mert ő nem tartja magát „románellenesnek”. Korábban egyébként pont Diaconu szorgalmazta a Jobbik Romániából való kiszorítását.