Kiújult a feszültség: a legmagasabb fokú harckészültségbe helyezték a hadsereget Szerbiában

Kiújult a feszültség: a legmagasabb fokú harckészültségbe helyezték a hadsereget Szerbiában

Az államfő elrendelte, hogy a hadsereg egységei induljanak el a szerb-koszovói határ irányába, hogy közbe tudjanak lépni, ha az szükséges.

A legmagasabb fokú harckészültségbe helyezte a szerbiai hadsereget Aleksandar Vucic szerb elnök, a hadsereg főparancsnoka, mert több észak-koszovói településen is zavargások törtek ki - adta hírül az MTI.

Az államfő egyúttal azt is elrendelte, hogy a hadsereg egységei induljanak el a szerb-koszovói határ felé, hogy szükség esetén közbe tudjanak lépni.

A szerb közszolgálati televízió (RTS) helyszíni jelentése szerint Zvecanban a rendőrök összecsaptak a helyi szerbekkel, akik meg akarták akadályozni, hogy a település újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármestere belépjen az önkormányzat épületébe.

A rendőrség könnygázzal és villanógránátokkal oszlatta szét a tömeget.

Ezt követően más észak-koszovói településeken is zavargások törtek ki.

Zvecan, Leposavic és Zubin Potok polgármesterei csütörtökön tették le polgármesteri esküjüket azt követően, hogy áprilisban előrehozott polgármester-választást tartottak négy koszovói településen, mert tavaly novemberben lemondtak az ottani, szerb nemzetiségű polgármesterek. A részvételi arány 3,47 százalékos volt, ennek ellenére Pristina és a nemzetközi közösség is érvényesnek nyilvánította a választást, amelyet a helyi szerbek és Belgrád is elfogadhatatlannak nevezett.

A zavargások azon a napon törtek ki, amikor a Koszovóban élő szerbek jelentős része Belgrádban tartózkodik, mert Aleksandar Vucic köztársasági elnök nagygyűlést tart ott.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ám Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet.

Címlapkép: Aleksandar Vucic szerb államfő és Milan Mojsilovic szerb vezérkari főnök a szerb haderő Gránit 2023 elnevezésű nyilvános katonai képességbemutatóján a Belgrád melletti Batajnica légitámaszpontján 2023. április 22-én. (MTI/EPA/Andrej Cukic)