A külföldre vándorolt magyarok választásokon való részvételét segíti a Jobbik

A kormány nehezíti, a Jobbik segítené a kivándorolt magyarok szavazati jogának gyakorlását.

Dúró Dóra azt mondta:

"az elmúlt 8 év fideszes kormányzásának mérlege 700 ezer külföldre vándorolt magyar, sok szétszakadt család és az ezzel együtt járó demográfiai katasztrófa, ezért a Jobbik nemzetstratégiai jelentőségűnek tartja, hogy ezeket a családokat minél előbb hazahívják, és segítsék abban, hogy szülőföldjükön boldoguljanak." 

A Jobbik ugyanakkor ellenzékből is szeretné segíteni a külföldre vándorolt magyarok választási részvételét.            

A Jobbik honlapján közzétettek a külföldi szavazással kapcsolatban egy felhasználóbarát kisokost, ugyanis a Nemzeti Választási Iroda (NVI) oldalán csak bonyolult keresés után lehet fellelni ezeket az információkat. Mivel az NVI honlapján a külföldi szavazókörök csak egy listában szerepelnek, ezért a Jobbik egy térképet is készített, amelyen mind a 115 szavazóhelyet feltüntetik, így könnyebben kereshető lesz.

Emellett a Jobbik, külföldi szervezetei segítségével, egy online kampányba kezdett, hogy a külföldre vándorolt magyarok közül minél többen vetessék fel magukat a szavazói névjegyzékbe, mert ez a szám jelenleg alacsony.

A képviselő beszámolt arról is, hogy a párt külföldi baráti körei és a Jobbiknál jelentkező szimpatizánsok segítségével szeretnének létrehozni egy olyan online ügyfélszolgálatot, amely abban segít, hogy a választás napján minél többen el is a jussanak a szavazókörökbe, hiszen ehhez egyes esetekben akár több száz kilométert is kell utazni. 

"A Jobbik, ahogyan korábban is, a külföldi szavazókörökbe is küld szavazatszámlálókat, mert szeretnék, ha választások tisztasága ezeken a helyeken sem lenne megkérdőjelezhető."

Dúró Dóra hangsúlyozta: mindez azonban csak átmeneti megoldás, mert a Jobbik kormányra kerülve 2022-től bevezeti az elektronikus szavazás rendszerét észt példa alapján, valamint kiterjeszti a levélben szavazás lehetőségét is.

"Remélem nem szavaznak majd az otthoni feudalizmusra, mert az nem vezet sehova"

Kalandvágy vagy menekülés? Nincsen pénz vagy nincsen szabadság? Azzal sem vagyunk teljesen tisztában, hogy hány honfitársunk hagyta el az országot az elmúlt években. Bár statisztikáink vannak róla, de a valós adatok nagyban eltérhetnek ezektől. Arról azonban egyáltalán nincs tudomásunk, hogy ezek az emberek miért próbálnak Magyarország helyett külföldön boldogulni, csupán találgathatunk.