Kocsis Istvánt felmentették, de az asszony nem volt ilyen szerencsés

A Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolt meg korábban több személyt az MVM gazdálkodásával kapcsolatban. A vádirat szerint a vádlottak munkájuk során előnytelen szerződéseket kötöttek, 15 milliárd forint vagyoni hátrány okozva az MVM-nek, amiből 12 milliárd megtérült.
 
Az elsőfokú ítélet Kocsis Istvánt, mint elsőrendű vádlottat felmentette a hűtlen kezelés bűntette és a folytatólagosan elkövetett sikkasztás vádja alól. Szász András másodrendű vádlottat viszont bűnösnek találta több vádpontban is az ügy nyolcadrendű vádlottjával, Kocsis Istvánnéval együtt, 2-2 évnyi felfüggesztett börtönbüntetést szabva ki rájuk. Egy vádlott időközben elhunyt, a többi vádlottat felmentették a főként hűtlen kezelésben való bűnsegédként való részvétel vádjai alól.
 
A bíró az ítélet közel öt órán át tartó indoklásában kifejtette, nagyon sok támadás érte az ügyben született nyomozati anyagot, és nem indokolatlanul. "Rég láttam ilyen kusza és zavaros iratanyagot" - fogalmazott. A vád okirati bizonyítékai között akadt angol, német, görög, francia, szerb,horvát nyelvű is, és soknak hiányzott a fordítása. A problémák közt említette azt is, hogy a tanúk jelentős része az MVM-től függő helyzetben volt, így fokozott kritikával kellett fogadni a vallomásaikat. Szót ejtett arról is, hogy Kocsis menesztése után az MVM regionális terjeszkedő stratégiája nem változott semmit, vagyis maradtak a korábbi célkitűzések, miközben több projekt elakadt, köztük ígéretesek is.
 
Az indoklás kitért arra is, hogy akadt ahol bűncselekmény, és akadt ahol bizonyítottság hiányában ejtették a vádat. Több vádpontnál is megállapítható volt, hogy a vádlottak nem kellő gondossággal jártak el - például a pénzfolyósítás előbb megtörtént, mint a teljesítés -, de ez nem büntetőjogi kategória, hiszen szándékos anyagi hátrányt nem akartak okozni - érvelt a bíró. A per tárgyát képező ügyek közül kettőnél állapított meg büntetőjogi felelősséget a bíró - egy 40 millió forintos tanulmány elkészíttetésénél, és az MVM horvátországi hotelbérlésénél. Szász András mindkettőben érintett volt társtettesként, míg Kocsis Istvánnét orgazdaságban, valamint társtettesként, folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntettében találta bűnösnek a bíróság. A büntetési tétel mindkét esetben 5-15 évig terjedő szabadságveszetés lehetett volna, de a bíró mérlegelte az enyhítő körülményeket is (a kár részben megtérült, büntetlen előélet, betegség, az eltelt idő, stb.), ezért 2-2 év börtönbüntetést szabott ki, azt is 4, illetve 5 év próbaidőre felfüggesztve.
 
A vádiratban érintettek közül csak ketten vettek részt személyesen a tárgyaláson, Kocsis István, a felesége, valamint Szász András nem jelent meg. A két elítéltnek 2,8 millió forintos perköltséget kell megfizetnie, míg 1,86 millió bűnügyi költség az állam terhén marad.
 
Az ítélethirdetés végén az elítéltek védői, valamint a főügyészség képviselője is jelezte, hogy fellebbez az elsőfokú ítélet ellen (a főügyészség minden eredeti vádlottat érintően), így a per várhatóan a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.