Román főszerkesztő a Krónika élén

Román főszerkesztő a Krónika élén

Megdöbbenéssel fogadták a román állami televízió (TVR) kolozsvári kisebbségi stúdiójának magyar ajkú munkatársai, hogy a bukaresti központi vezetés döntése alapján egy román főszerkesztőt, Alin Gelmareant nevezték ki a kolozsvári magyar adás irányítására. A Krónika szerint ez a román fővárosban született határozat példa nélkül áll a regionális adó működésében, a rendszerváltás után felálló, harmincegy éve működő stúdiót eddig kizárólag magyar, a szerkesztőségi gárdából választott főszerkesztők vezették. 

A Krónika arról is ír, hogy a román állami csatornáért felelős Doina Gradea elnök-vezérigazgató a 2020-as év utolsó napjaiban értesítés és indoklás nélkül leváltotta a tévéadó központi és regionális csatornáinak vezető beosztású munkatársait és újakat nevezett ki helyettük.

A távozásra kényszerített jelenlegi főszerkesztő, Antal Áron szerződésére hivatkozva nem nyilatkozhatott a stúdió belügyeiről, és a magyar adás többi szerkesztője sem beszélhetett. Az online hírportál arról is ír, hogy a kolozsvári adó a folyamatos forrásmegvonások miatt az adásszerkesztéshez minimális létszámmal, csak négy fővel működik. 

A magyar szerkesztőség már csak azért is kifogásolja a döntést, mivel a bukaresti magyar adás élén Mosoni Emőke Katalin, a marosvásárhelyi tévé kisebbségi szerkesztőségénél Fekete Hajnal, míg a temesvárinál a szerb származású Andrei Boroşovici maradt (utóbbi területi stúdióigazgató is).