Költségvetési csalásért ítélték el Sarkad fideszes polgármesterét

Mokán István sarkadi polgármestert is jogerősen elítélték költségvetési csalásért, élettársa fél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A nol.hu információi szerint a Gyulai Törvényszék szerdán jogerősen hárommillió forint pénzbüntetésre ítélte Mokán Istvánt, Sarkad fideszes polgármesterét költségvetési csalás bűncselekménye miatt.

A politikus nem szerénykedett, még alpolgármesterként minden probléma nélkül folyósított lakásfenntartási támogatást a vele akkor közös háztartásban élő élettársának, aki meghamisította a saját jövedelmi adatait, így még jogtalanul rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt.

Mokánt korábban kétmillió forint pénzbüntetésre ítélte első fokon a Gyulai Járásbíróság. Ezt az összeget emelte föl a Gyulai Törvényszék 3 millió forintra. Élettársát korábban 1 év felfüggesztett börtönre ítélték, ezt a büntetést 6 hónapra mérsékelte a Gyulai Törvényszék. Az ítélet mindkét vádlott esetében jogerős.

Mokán korábban az alpolgármesteri tisztséget töltötte be Sarkadon. 2014-ben a Fidesz színeiben választották Sarkad város polgármesterévé. Súlyosbító körülményként értékelte a bíróság, hogy Mokán a közmegbízatását felhasználva követte el a költségvetési csalást.