Százhúsz civil meggyilkolásával vádolnak több katonát is Kolumbiában

Százhúsz civil meggyilkolásával vádolnak több katonát is Kolumbiában

Vádat emeltek tíz katona és egy civil ellen kedden Kolumbiában, akiket huszonnégy ember erőszakos eltüntetésével és legalább százhúsz polgári személy meggyilkolásával vádolnak - számol be róla a Magyar Távirati Iroda.

A kolumbiai Különleges Békebíróság (JEP) előtt zajló perben a fegyveres erők tagjait amiatt vádolták meg, hogy civileket gyilkoltak meg, miközben olyan lázadóknak állították be őket, akikkel harcban végeztek, hogy az így elért "teljesítményükért" előléptetésekhez, illetve más előnyökhöz jussanak.

A törvényszék megállapította, hogy vádlottak, akik között egy tábornok és hat tiszt is van, meghatározó szerepet játszottak a gyilkosságokban, amelyeket 2007 januárja és 2008 augusztusa között követtek el a kolumbiai Norte de Santander tartományának Catatumbo régiójában.

Áldozataik főleg földművesek és kiskereskedők voltak.

Eduardo Cifuentes, a JEP elnöke szerint amennyiben az érintett katonák nem fellebbeznek, akár húsz évig terjedő börtönnel is sújthatják őket egy polgári büntetőbíróságon.

A JEP 2016-ban alakult a kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szélsőbaloldali gerillaszervezet között létrejött békemegállapodás nyomán, hogy az egykori FARC tagjait és a hadsereg tagjait felelősségre vonják esetleges háborús bűncselekményekért.

A JEP februárban közölte, hogy legalább 6402 civilt öltek meg és tüntettek fel a harcok közben meggyilkolt gerillákként kolumbiai katonák 2002 és 2008 között.