Komolyan visszaesett az AfD országos támogatottsága

Úgy tűnik hiába volt a mecklenburg-elő-pomerániai és a berlini siker, az utána következő felívelés csak időszakosnak bizonyult.

Az euszkeptikus alakulat a Forsa mérése szerint sokat veszített támogatottságából:

országosan jelenleg 13 százalékon állnak, ami 3 százalékpontos esés a szeptember végi, 16 százalékos eredményükhöz képest.

Minden eddiginél népszerűbb az AfD

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Uniótól (CDU) jobbra álló párt a szavazatok 16 százalékával kerülne be a szövetségi parlamentbe (Bundestag), ha most vasárnap lenne a választás - mutatta ki az ARD országos köztelevízió Deutschlandtrend című felmérése. A 2013-ban alapított AfD eddigi rekordja 15 százalék volt, melyet május elején mértek.

A Forsa szakvéleménye kiemeli:

a csökkenés oka az lehet, hogy a migránsválság rövid ideje háttérbe szorult a német közbeszédben, ezt sínylette most meg a kommunikációját szinte kizárólagosan erre kihegyező párt.

Az AfD országos témákban, illetve helyi ügyekben hagyományosan képtelen áttörni a választói ingerküszöböt, így amikor nem a Merkel-féle bevándorláspolitika áll a középpontban, több ingadozó szavazó is hajlamos elpártolni tőlük. Ezen az sem segít túl sokat, hogy a belharcoktól sem mentes, markáns véleménykülönbségektől szabdalt párt sok szavazópolgár szemében instabilnak és megbízhatatlannak tűnik a mindennapi politikai, gazdasági kérdések területén.

Az Insa kutatása csupán 1, míg az Emnid 2 százalékpontos esést mutat, összességében tehát a csökkenő tendencia egyértelmű.

A többi párt támogatottsága érdemben nem változott, csupán a Zöldek és a Baloldal tudott kisebb növekedést produkálni, ám a csökkenés ellenére az AfD továbbra is stabilan a harmadik legnépszerűbb párt Németországban.

Hazai pálya

A párt számára ugyanakkor biztató lehet, hogy Szászországban továbbra is második erőként kell számolni velük:

itt 21,5 százalékon állnak.

Az Insa külön kiemeli, hogy ennek oka az idős centrista szavazók fokozatos kihalása és a fiatal protest szavazók gyarapodása.