Kopóként szimatolnák ki a budapesti ingatlanmutyikat

A Magyar Nemzet számolt be csütörtökön arról, hogy nemcsak a budai Várnegyedben, hanem a Ferencvárosban is egymás között osztogatják a piaci árak töredékéért az önkormányzati tulajdonban lévő felújított ingatlanokat a Fidesz–KDNP képviselői.

Ferencvárosban is áron alul szórják maguknak az önkormányzati lakásokat a fideszesek

Nemcsak az I. kerület fideszes polgármestere bérel áron alul önkormányzati lakást, a Magyar Nemzet Ferencvárosban is hasonló esetekre bukkant.

„Felháborító, hogy amikor 2016-ban, Budapesten ilyen lakáskrízis van, egyes városvezetésekhez közelálló emberek, embercsoportok ilyen jó áron jutnak hozzá önkormányzati bérleményekhez”

- jelentette ki Tokody Marcell fővárosi képviselővel tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Stummer János, a Jobbik budapesti regionális igazgatója. A párt közérdekű adatigényléssel fog élni minden budapesti önkormányzatnál, hogy kiderüljön: hol, kik és mennyiért bérlik az önkormányzati lakásokat.

„Az önkormányzati lakásvagyon, közvagyon, innentől kezdve a nyilvánosság alapvető fontosságú, hiszen az adófizetők pénzéből tartják fent ezt a lakásállományt”

- mondta Tokody Marcell fővárosi képviselő.

A Jobbik politikusa leszögezte: nem mindegy, hogy ki kapja, hogyan kapja meg a bérlakásokat. Arcpirítónak nevezte, hogy bizonyos Fidesz-közeli személyek elveszik a tisztességes adófizetők elől a lakhatási lehetőségeket.

Az átfogó adatigénylés során a Jobbik részletes címlistákat fog kérni, továbbá a bérleti díjakra, az ingatlanok méretére, a kiadatlan lakásállomány számára, az építési évre, a komfortfokozatra, illetve a lakásbérleti szerződésekre lesz kíváncsi. De arról is információt és adatokat fognak igényelni, hogy milyen alapon történt meg a bérbeadás az adott ingatlanok esetében. Tokody megjegyezte: a Jobbik a közvagyonkezelés ügyében is a nyilvánosság pártján áll.

Múlt hét szombati sajtótájékoztatóján jelentette be Hegedűs Lorántné országgyűlési képviselő, hogy a Jobbik törvénymódosító javaslatban kezdeményezi: váljon az önkormányzati képviselő-testületek át nem ruházható jogkörévé a helyi vagyon értékesítése és hasznosítása. Hegedűs Lorántné elmondta: törvénymódosító javaslatukkal annak kívánnak véget vetni, hogy a települések polgármesterei saját hatáskörben dönthessenek az önkormányzat ingaltjainak el-, illetve bérbeadásáról.

A Jobbik megvédené az önkormányzatok vagyonát

Hegedűs Lorántné szerint mára a fideszes önkormányzatoknál "napi rutinná" vált a "nemzeti vagyon megkárosítása, ellopása".„A közösség vagyona, legyen akár az az egész nemzeté, vagy akárcsak egy településé, nemzeti vagyon. Ezért tehát az, aki ezt megkárosítja, ellopja, az az egész nemzetet lopja meg"- szögezte le a képviselő.

A budapesti fideszes ingatlanmuytikról Stummer János csütörtök este az ATV-ben is beszélt.