Korányi Dávid: Csak a diaszpórában élő számtalan magyar pénzéből támogattuk az MMM-et

Korányi Dávid: Csak a diaszpórában élő számtalan magyar pénzéből támogattuk az MMM-et

"Minden engem becsmérlő médiummal, ún. “szakértővel” találkozunk a bíróságon. Lássuk meg, mennyit ér még a magyar jogállam, és az EU-nak adott/adandó garanciák. Mindezzel együtt, úgy gondolom, nem rólam, és még csak nem is Márki-Zay Péterről szól ez a történet, hanem a békaként lassan megfővő magyar demokráciáról. A független gondolatiság elsorvasztásáról. A civil társadalom aláásásáról, minden nem kormányzati ellenőrzés alatt álló, másképp gondolkodó szervezetet támogató stigmatizálásáról.  

Mi nem tettünk mást, csak a magunk eszközeivel megpróbáltuk megerősíteni a magyar társadalom immunrendszerét, a civileket. Többek között azt a Nyomtass-Te-ist, amely megpróbálja áttörni a propaganda egyre vastagabb és fojtogatóbb falát a magyar vidéken. Valamint igen, azt az MMM-et, amely - emlékeztetőül - alulról építkező civil mozgalomként, a teljes magyar politikai elittel szemben - beleértve a hagyományos ellenzéki pártokat is - definiálva magát megkísérelte elmagyarázni, mit veszthetünk a demokrácia és a jogállam lebontásával, a keletre sodródással, az Ukrajna elleni orosz aggresszió mentegetésével és gyáva lapítással (miközben 1956 örököseinek hazudják magukat), a honfitársaink ellen folytatott gyűlöletkampányokkal. Méghozzá választási (és ne feledjük népszavazási) kampány időszakában. Mikor máskor kellene leginkább a demokratikus értékeket védő szervezeteket támogatnunk?

Ilyen célokra rutinszerűen adományoznak nemzetközi civil szervezetek, alapítványok pénzt, természetesen Magyarországon is. Az Action for Democracy stratégiai céljai, a demokrácia védelme és az autokráciák elleni harc keretében rendszeresen szervez alulról építkező pénzgyűjtő kampányokat, ahol sok ezren adnak pénzt a helyi szervezetek megsegítésére. A menekültek vagy a természeti katasztrófa által súlytottak határokon átívelő megsegítése mintájára miért ne segíthetne egy amerikai vagy lengyel, demokrácia iránt elkötelezett polgár bajba jutott magyar, vagy brazil testvérein - vagy épp fordítva?   

Mi ráadásul az MMM-et - noha erre törvényi kötelezettség nem volt - csak a diaszpórában élő számtalan magyar által összeadott pénzből támogattuk, akik különleges joggal aggódnak az ország sorsát illetően. Családjuk, barátaik vannak otthon, miért ne segíthetnének rámutatni, mi is a tét? Egy kiépülő autokrácia ellen küzdeni nem pártpolitikai kérdés"

- reagált Facebook posztjában Korányi Dávid, Karácsony Gergely városdiplomáciai főtanácsadója, az Action for Democracy nevű szervezet hazai vezetője az utóbbi napokban őt és az amerikai szervezetet ért kormánypárti médiumok támadására. A teljes bejegyzés itt olvasható el.

Mint megírtuk, túlzás nélkül állítható, hogy az év, vagy akár a jelenlegi parlamenti ciklus egyik legfontosabb törvénymódosító javaslatát nyújtotta be a jobbikos Sas Zoltán, a Nemzetbiztonsági bizottság a párt frakciója és elnöksége támogatásával. Az ellenzéki országgyűlési képviselő javaslata ugyanis arra irányul, hogy a jövőben politikai tevékenységet folytató civil szervezeteket ne lehessen külföldről támogatni. Sas ugyanakkor elmondta, hogy a Nemzetbiztonsági bizottságban tapasztaltaknak nincsen közre a beadott javaslatához.