Kőre golyóval feleltek

Kövekkel és gyújtópalackokkal dobáltak meg egy izraeli dzsippet egy menekülttáborban, lövésekkel válaszoltak. Egy palesztin meghalt.

Egy palesztin meghalt, tíz másik megsebesült izraeli katonák és rendőrök közötti összetűzésben keddre virradóra az Izrael által megszállt területeken, a Jeruzsálem közelében fekvő Kalandíja menekülttábornál.

Az incidens előzménye volt, hogy egy katonai dzsip két izraelivel éjfélkor tévedésből behajtott a táborba.
    
A rendőrség tájékoztatása szerint egy csoport palesztin kövekkel és gyújtópalackokkal dobálta meg a jármű utasait. A helyszínre rendőrségi és katonai erősítés érkezett, amelyet ugyancsak megdobáltak. Az izraeliek tüzet nyitottak a támadókra.
    
Az összetűzésben meghalt egy 22 éves palesztin, Ejad Omár Szajdia. Öt rendőr megsebesült, a dzsip két utasa végül sértetlen maradt.
    
Tavaly október elseje óta a megszállt területeken, valamint Jeruzsálemben és Izraelben kezdődött erőszakos cselekményekben 178 palesztin és 28 izraeli meghalt. A halálos áldozatok között egy amerikai, egy eritreai és egy szudáni állampolgár is van.
    
Az erőszakhullám kiváltó oka a palesztin hivatalos és közösségi médiában megjelent feltételezés volt, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a látogatási rendet Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén. Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.