Tovább nőtt a kórházi adósságok összege

Tovább nőtt a kórházi adósságok összege

Az mfor.hu számolt be arról, hogy a Magyar Államkincstár által közölt legutolsó adatok szerint márciusban már 16,1 milliárd forinttal tartoztak az egészségügyi ellátók a beszállítóiknak.

Februárban a kórházi adósságok 13 milliárd forintot tettek ki, míg januárban 8,7 milliárdot, tehát a növekedés mértéke némileg csökkent. Ebben viszont nincs benne az egyetemi klinikák kifizetetlen számlái, hiszen az orvosképző egyetemek tavaly augusztustól alapítványi formában üzemelnek, így a náluk felgyülemlő egészségügyi adósság kikerült az állami kimutatásból.

 - derül ki a Magyar Államkincstár közlése alapján. 

A 16,1 milliárd forintos tartozás csaknem teljes egészében a szállítókkal és szolgáltatókkal szemben állt fenn (15,9 milliárd), amelyből 300 millió az államháztartáson belülre irányul. Az állammal szemben fennálló tartozás pedig meghaladta a 100 milliót.

A gazdasági portál emlékeztetett, hogy tavaly év végén 41 milliárd forintot csoportosított át a költségvetésből a kórház adósságának rendezésére, így azok a 2022-es évet 3,3 milliárdos tartozással indították. Ennek nyomán az a ritka helyzet állt elő, hogy januárban 19 intézmény volt nullszaldó.

Azonban nem sokáig tartott ez az állapot. Februárban és márciusban már tovább halmozódtak a kórházak tartozásai, így jött ki a jelenlegi 16,1 milliárdos hátralék. 2021-ben, az év azonos időszakában 29,1 milliárd forint volt a tartozás, de ebben még benne voltak az egyetemi klinikák tartozásai is, akik köztudottan az adósságok ötödét tették ki.