Már csaknem 50 milliárd forint a kórházak adóssága

Már csaknem 50 milliárd forint a kórházak adóssága

Júliusban újabb 4,3 milliárd forinttal gyarapodva 47 milliárd forint fölé nőtt a magyar kórházak adóssága a Magyar Államkincstár friss adatai szerint - írja a Napi.hu.

Az intézmények finanszírozására ugyanakkor az idei költségvetésben 16 milliárddal kevesebb jut a tavalyinál.

Mint írják, egyetlen hónap alatt 4,3 milliárddal nőtt kifizetetlen számlák értéke az egészségügyi intézményeknél.

A legnagyobb adósok közül a Péterfy Sándor utcai kórház több mint 3,5 milliárddal, a Honvédkórház pedig több mint 3, 2 milliárddal tartozik. A Békés megyei központi kórházban is túllépte a 2 milliárdot a tartozások értéke.

Mint ismert, idén májusban a kórházak adósság még "csak" 37 milliárd forint volt.

Cáfolják az egészségügyi államtitkárt: sokkal nagyobb a kórházi adósság, mint amiről nyilatkozik

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár a fideszes Magyar Nemzetnek adott keddi interjújában a kórházi adósságokra kitérő kérdésre azt a választ adta, hogy Jelentősen lelassult az adóssághalmozódás a tavalyi év hasonló időszakához képest. Erre reagálva az Orvostechnikai Szövetség közleményt adott ki arról, hogy a kórházak lejárt adósságállománya

Változatlan növekedési ütem mellett év végére 60 milliárd fölé nőhet a kifizetetlen számlák értéke - kommentálták a lapnak egészségügyi szakértők az adatokat. A beszállítók jelentős részét képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára, Rásky László kiemelte, már a jelenlegi adóssági is nagyon nyomasztó a beszállítók számára, mindenki szenved a romló fizetési hajlandóságtól.

A folyamatosan gyarapodó kórház adósság hátterében Domokos László ÁSZ elnök többször is azt emlegette, hogy az intézmények nem tartják be a jogszabályokat, amit tarthatatlannak nevezett. Csakhogy ha a jogszabályokat lehetetlenség betartani, hiszen az intézmények zöme képtelen rá, akkor inkább a jogszabályok korrekcióján lenne érdemes gondolkodni - ezt már Molnár Attila, nyugalmazott egészségügyi szakértő mondta a Napi.hu-nak.

Tovább rontja a helyzetet a fokozódó bérverseny is, ami szinte az összes finanszírozást elviszi - állítják egybehangzóan a szakértők.