Romló egészség, nagypapák nélküli családok - visszahozná a korkedvezményes nyugdíjt a Jobbik

Kimerítő fizikai munka, vegyi anyagok, másokért viselt felelősség. 

Pintér Tamás elmondta, hogy hatalmas társadalmi igényt tapasztalnak mindkét megoldás iránt, felhívásukra több száz levél érkezett arról, ki miért tartaná fontosnak, hogy négy munkában töltött évtized után a férfiak is megkezdhessék nyugdíjas életüket.

A korkedvezményes nyugdíj visszavezetésére, aminek lehetőségét 2012-ben vette el a Fidesz-kormány, egy aggódó feleség levelét hozta példaként.

„Férjem 61 éves. Eredeti szakmája autószerelő, de 31 éve nem a szakmájában dolgozik, jelenleg teherautósofőr. Vigyáznia kell a rakományra, az utakon másra és természetesen önmagára. Van, amikor rakodnia kell, szűk helyekre kell betolatnia. Ebben az évben már 43 év munkaviszonya lesz. A napi forgalomba 8-10 órára ebben a korban már nem küldenék ki senkit. Ezekben a szakmákban dolgozók, például a buszvezetők is nagyon elfáradtak. Este munka után a férjem szinte összeesik otthon, az egész testét reumakenőcsökkel kenem, hogy másnap újra tudjon menni. Testileg, lelkileg elfáradt, idegeskedik és magas a vérnyomása.”

Pintér Tamás úgy véli, hogy bizonyos szakmák szerinti bontás segítene eldönteni, hogy kit a legsürgősebb nyugdíjba küldeni. Sokan végeztek évtizedekig kimerítő fizikai munkát vagy komoly összpontosítást igénylő tevékenységet, dolgoztak vegyi anyagokkal; ez sokuk egészségét megviselte, így tőlük nem várható el, hogy negyven évnél hosszabban maradjanak állásban.

A politikus a saját választókerületében működő Dunai Vasmű dolgozói mellett, a sofőröket, tűzoltókat és a fegyveres állomány tagjait emelte ki, akiknek munkájukból fakadóan elengedhetetlen lenne a korkedvezményes nyugdíj lehetősége, aminek korábbi rendszere számos kiskaput kínált ugyan, de ma már a kormányzaton kívül minden szereplő egyetért abban, hogy vissza kellene hozni a hat éve elvett lehetőséget.

„A Jobbik szerint igenis jár az unokáknak és a családnak is egy nagypapa”,

ezért október elsejéig továbbra is várják a 40ev40erv@jobbik.hu e-mail címre azokat a történeteket, amiben a választók elmondják, hogy mennyi ideig, milyen munkakörülmények között dolgoztak, amiért 40 év után ők is megérdemelnék a nyugdíjat.