Navracsics: öt kormánybiztos felel az egyes magyar régiók komplex gazdasági fejlesztéséért

Navracsics: öt kormánybiztos felel az egyes magyar régiók komplex gazdasági fejlesztéséért

A közép-magyarországi régióval kiegészülve az eddigi négy helyett öt kormánybiztos felel az egyes régiók komplex gazdaságfejlesztéséért a jövőben – ismertette Navracsics Tibor hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, amelyről az MTI tudósított.

Navracsics elmondta,

  • a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos Bányai Gábor lesz,
  • az északnyugat-magyarországi zónáért Czunyiné Bertalan Judit,
  • a közép-magyarországi zónáért Láng Zsolt,
  • a Dél-Dunántúlért Móring József,
  • illetve az Északkelet-Magyarországért pedig Szabó Tünde felel majd kormánybiztosként.

Feladatuk továbbra is az, hogy az egyes régiókban aktív fejlesztéspolitika valósuljon meg – hangoztatta a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter.

Navracsics felidézte, hogy 2020-ban négy gazdaságfejlesztési zóna alakult az országban, feladatuk az egyes területek fejlesztési keretének előkészítése és egy területi alapú fejlesztéspolitika megalapozása volt, konzultálva a helyi gazdasági és politikai szereplőkkel. A választásokra elkészült a négy zóna fejlesztési munkaanyaga, az új kormány pedig folytatja a megkezdett munkát, sőt kibővíti azt, hiszen a regionális felosztásból eddig Pest megye és Budapest kimarad.

A miniszter továbbra is területi alapú fejlesztéspolitika kialakítását tartja fontosnak, amely figyelembe veszi a területi különbségeket.

A kormánybiztosoknak így fejlesztési terveket is készíteniük kell, amelyeket be kell építeni az országos területfejlesztési politika prioritásai közé.

Beszámolt arról is, hogy a zónákat az uniós fejlesztési régiókhoz igazították, hogy a forrásfelhasználás gördülékenyebb legyen. 

Czunyiné Bertalan Judit azt mondta, legfontosabb feladatának az egyes szereplők programjavaslatainak összefésülését és priorizálását tartja az Északnyugat-Dunántúlon, ami szerinte gazdaságfejlesztési szempontból kiugró pályát futott be az elmúlt időszakban. Szabó Tünde ismertette, hogy hat megyét felügyel majd, a jövőben Borsod-Abaúj-Zemplén megye mellett Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár megye tartozik majd hozzá.

Bányai Gábor elmondta, hogy több mint harminc éve foglalkozik területfejlesztéssel, így reméli, hogy olyan tervekkel tudja majd segíteni a Dél-Alföldet, amely mind a kormány, mind az Európai Unió tetszését elnyeri.

Móring József arra mutatott rá, hogy a gazdasági növekedés igen alacsony a hozzá tartozó három megyében, Somogyban, Tolnában és Baranyában, ahogy a beruházási vagy ipari teljesítmény is, de a felsőoktatásban is igen kevesen vesznek részt. Ezért arra törekszik, hogy a lehető legtöbb forrást vigye a területre.

Láng Zsolt pedig azt hangsúlyozta, hogy Budapest és az agglomeráció nincs meg egymás nélkül, számtalan közös pont van, így a fejlesztéseket is össze kell hangolni, a közlekedéstől az iskolafejlesztésekig. A fővároson kívül 187 másik településért felel majd az előttünk álló ciklusban.