Gulyás: A Varga Judit iránti bizalom erősebb, mint valaha a kormányban

Gulyás: A Varga Judit iránti bizalom erősebb, mint valaha a kormányban

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón a friss bejelentések mellett az elhangzott újságírói kérdésekre válaszolt. Több kiemelt jelentőségű téma is szóba került.

A török-szíriai földrengés kapcsán a miniszter kijelentette, "a Kárpát-medence a világ legbiztonságosabb helye" természeti katasztrófák tekintetében. Mind a katasztrófavédelem, mind az egészségügy terén felkészült az ország - szögezte le a miniszter.

Lemondás az egyetemi kuratóriumi tagságról

Az Európai Bizottság elvárásaival összhangban az egyetemi alapítványok kuratóriumaiban betöltött tisztségeiről számos kormánytag, miniszter lemond. Ennek kapcsán Gulyás elmondta, a fideszes színezet az összeférhetetlenségben nem mérvadó, legalábbis a polgármesterek esetében. De azt nem tudja, a településvezetők maradhatnak-e a kuratóriumokban, illetve a posztoknál meddig terjed ez az összeférhetetlenségi kritérium. A felügyelőbizottságok esetében azonban ez fel sem merült eddig. A kuratóriumi tagság jelenleg életfogytiglanig tart, de nyitottak arra, hogy ezen változtassanak - közölte.

A kuratóriumi tagok bruttó fizetése egymillió forint körül van, Gulyás nem gondolja, hogy ingyen kellene dolgozniuk, bár ő maga is jónak tartaná az egyébként alacsony ösztöndíjak emelését ezzel szemben.

Mint elmondta, időbeli korlátnak, limitnek hívei az egyetemi kuratóriumi megbízatás esetében, konkrétumot nem közölt. 

EU, NATO és háború

A miniszter nem tudta megmondani, lesz-e találkozó az uniós csúcson tartózkodó Orbán Viktor és Zelenszkij ukrán elnök között. Az ukrán elnök minden kormányfővel találkozik, de kétoldalú találkozó nagyon kevés várható.

A kormány korábban támogatásáról biztosította Ukrajna EU-s csatlakozási törekvését, az ukrán NATO-tagság támogatása most "világháborút jelentene" Gulyás szerint, viszont a magyar nemzeti kisebbség jogai kapcsán elvárják a korrigálást, de később "nem lesz Magyarország semmi elrontója".

Ha az EU-tól nem kapjuk meg a pénzeket, az Gulyás szerint hitelt jelentene, ezért a kormány maga teremtené elő a szükséges forrásokat.

Akkumulátorgyárak ügye

A magyar állam 320 milliárddal támogatja a kínai akkumulátorgyártó CATL-t, a debreceni beruházás szerinte mindenféleképpen megéri, sok munkahelyet teremt majd. A legszigorúbb környezetvédelmi szabályokat kell betartani, úgy, mint Németországban. A vállalat nem ekkora támogatást kap, de százmilliárdos nagyságrendet jelent, a gyárak működésére adják ezt a pénzt, nemcsak a CATL-nek.

A lakossági tiltakozást, népszavazási kezdeményezést Gulyás nem tartja indokoltnak, mivel sok téves állítás, álhír jelent meg az akkugyárak témájában, például a vízigény kevesebb lesz Debrecenben a becslésekhez képest. 

Az akkumulátorgyár létesítése szerinte társadalmi ellenállásba nem ütközhet, mivel komoly aggály nem merül fel a kérdésben.

Az összes felvetésre világos, egyértelmű választ kell adni - jelezte.

Nem minősítik kiemelt beruházássá a debreceni akkugyárat, Gulyás szerint a város mérete miatt is kellett ezt meglépni Iváncsa vagy Göd esetében. A magyar beszállítók, alvállalkozók többsége ma nem magyar az akkumulátoriparban, ehhez még fejlesztések szükségesek, de őket preferálnák majd. A következő évtizedben a "szíve közepe" lesz az elektromos autók gyártásához az autógyárak teljes körű kiszolgálása. Így szerinte mire megkezdődik a termelés Debrecenben, addigra lesz elegendő hazai alvállalkozó is.

Úgy véli, a külföldi érdekeknek megfelel, hogy akkugyárat ne idehaza létesítsenek. Arra, hogy a magyar hatóságok be tudják-e majd tartatni a szigorú környezetvédelmi szabályokat, nem válaszolt, de szerinte a retorziónak a jogsértéssel arányosnak kell lennie.

Gulyás úgy látja, a Debrecenben létrehozni tervezett 9 ezer munkahelyet mind magyarok tölthetik majd be.

Energiaügy

Gulyás szerint tervezik a szélerőművek építési szabályai enyhítését, a településekhez közelebb is létesülhetnek majd. A Dunaferr kapcsán a kormány bízik abban, hogy új munkáltatót tudnak majd találni, hogy rendeződjön a helyzet.

Paks 2 kapcsán Gulyás leszögezte, szeretnék, ha mielőbb elkészülne a két tervezett blokk, reméli, a szankciók nem befolyásolják a beruházást.

Bérkérdések

A háromnapos soproni kormányülésen az orvosi kamara követelései nem kerültek szóba, a miniszter szerint Takács Péter államtitkár kapcsolódó tájékoztatója irányadó. A szakmai kérdések részleteiről az egészségügyi kormányzat egyeztet majd a MOK és a háziorvosok képviselőivel.

A 25 százalékos béremelési igénynek az idén nem tudnak eleget tenni a közszolgálati dolgozók számára. Egy nehéz évben ennek a méltányolását várja.

A kormány azt szeretné, ha a GDP eredményei lecsapódnának a tanárbérekben is, ezért 2025-re közel 800 ezer forint bruttó fizetést ígért ismét a pedagógusoknak.

A mostani megélhetési nehézségek közepette Gulyás nem gondolja, hogy a béremeléseket újra kéne gondolni, szerinte helyesen járnak el ezen kérdésben.

Infláció, ársapka és áfa

Pillanatnyilag április 30-ig marad fenn az élelmiszerárstop, mindig vizsgálni kell, meddig garantált az ellátás biztonsága - mondta. Az, hogy az ársapka az inflációt növelte volna, ez nem bizonyított szerinte, és ez az intézkedés sokaknak segít. Elismerte, komoly élelmiszerinfláció van, Európában is, de itthon kiemelkedő.

Nem merült fel a kormányban az áfacsökkentés témája, a miniszter szerint a kereskedők nyelnék le a különbséget, így hibának gondolja az ötletet. Elismerte viszont, hogy a magas áfa kockázata, hogy nem fizetik be, ám az online pénztárgépekkel is javították a helyzetet.

Völner-Schadl-ügy

A Völner-Schadl-ügy új fejleményei kivizsgálásának a végrehajtói kamarában kell kezdődnie, de megjegyezte, még mindig annak élén áll a letartóztatott Schadl György. Szavaiból kiderült,

a Varga Judit miniszter iránti bizalom a kormányban "erősebb, mint valaha" a botrány ellenére is.

Varga Judit Schadl Györggyel csak ritkán találkozott, négyszemközt nem is találkoztak Gulyás tudomása szerint. 

Az Igazságügyi Minisztériumban tudhattak a korrupt módon kinevezett végrehajtókról, de arra, hogy Varga Judit hogyhogy nem tudott erről, azt felelte, a miniszter később került kinevezésre, mint a helyettese, Völner Pál. Nem gondolja, hogy a tárcavezetőnek le kellene mondania, ha végül Völnert a büntetőeljárás jogerős lezárultakor bűnösnek bizonyul.

A Varga Judit vezette minisztériumban vizsgálatot szerinte úgy lehet folytatni, hogy kihallgatást végeznek, de újfent fontosnak nevezte az ártatlanság vélelmét.