A kormány csökkenti a benzin jövedéki adóját, visszaszorítja a benzinturizmust is

A kormány csökkenti a benzin jövedéki adóját, visszaszorítja a benzinturizmust is

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgató részévtelével csütörtök este 21:30-ra rendkívüli kormányinfót hirdettek "Marad a benzinárstop és biztosított az üzemanyag-ellátás Magyarországon" címmel, mely során három bejelentést is tett a kormány. A benzinturizmus, a benzin jövedéki adója és az ezekkel kapcsolatos "rémhírek" is középpontba kerültek.

A kormány kitart a benzinárstop mellett

- szögezte le Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is kihangsúlyozta, hogy a napokban megjelent híresztelések, miszerint a kormány nem tudja, vagy nem kívánja fenntartani a benzinárstopot minden alapot nélkülözően jelentek meg.

Gulyás szerint ennek a pánikkeltésnek köszönhető, hogy benzinhiány alakult ki a kutakon, ami miatt három döntést hoztak meg:

  • az üzleti érédekből zajló benzinturizmus visszaszorulása érdekében a 7,5 tonna feletti kamionok csak kijelölt üzemanyag-kutakon tankolhatnak,
  • húsz forinttal csökkenti az üzemanyag jövedéki adóját,
  • illetve a kormány utasítására a rendőrség minden esetben, amikor rémhírterjesztés gyanúja áll fenn, eljárást indítanak majd.

Emellett a kormány az ünnepi hosszúhétvégére kamionstopot rendel el. Ezt követően Hernádi Zsolt is megnyugtatott mindekit, mondván a tegnapi Mol-közlemény óta nem történt változás. Vagyis, zavartalanul működnek a Mol finomítói, így folyamatosan jön a kőolaj a Barátság-kőolajvezetéken keresztül. Ha itt mégis probléma merülne fel, az Adria-kőolajvezetéken keresztül is benzinhez juthatunk. A Mol elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy a teljes magyarországi üzemanyagfogyasztást fedezni tudjuk abban az esetben is, ha elképesztő mozgás van a forint-euró-árfolyamban.

Hernádi igencsak felkészülten érkezett a hirtelen bejelentett kormányinfóra és több fotót is magával hozott az árstop "visszaélésszerű használatáról" és a benzinturizmusról. Ezt követően ismertette, hogy a megnövekedett forgalom 70 százaléka a nagykereskedelmi fogyasztók miatt van, akiknek nem a kutakon kellett volna tankolniuk, míg 20 százalékát a benzinturizmus adja, ebből kimatekozva jól látható, hogy csupán 10 százalék a pánikvásárlás.

Hernádi szerint az elmúlt napokban majdnem elérte a 15 millió literes értéket a tankolás mennyisége Magyarországon, amit egyszerűen már nem bír a Mol logisztikája. Ezért is vált szükségessé a kormány beavatkozása, hogy visszatereljék a nagy fogyasztókat azokra a helyekre, ahonnan korábban kapták a benzint.

A késői kormányinfón sok kérdésre nem volt lehetősége a sajtó munkatársainak, összesen hármat engedélyeztek Gulyás Gergelyék. Az Origót az érdekelte, hogy a kormány számít-e a piac stabilizációjára, ha az EU-csúcson úgy döntenek nem lesz szankció az orosz energia ellen. Gulyás Gergely elmondta, a magyar kormány egyértelmű álláspontja, hogy csak olyan szankciókat vezessünk be, ami jobban fáj a szankcionáltnak, mint a szankcionálónak.

Ezt követően a Breuer Press kérdezett rá a pedagógussztrájk jogosságára és a mozdonyvezetők sztrájktól való elállására. Gulyás Gergely ezekre azt mondta, hogy helyesnek tartják a mozdonyvezetők magatartását, és egyetértenek a pedagógusok követeléseivel, sőt nyitottak a tárgyalásokra is, de "a tanárok mellett a gyermekek és a szülők igényeire is tekintettel kell lennünk". Majd hozzátette:

tiszteletteljesen kérik, hogy a pedagógusok a koronavírus-járványra is tekintettel fontolják meg a sztrájk elhalasztását.