Közeleg a tél: az Orbán-kormány kifizetné az energia-intenzív kkv-k rezsinövekményének a felét

Közeleg a tél: az Orbán-kormány kifizetné az energia-intenzív kkv-k rezsinövekményének a felét

Rendkívüli kormányinfót tartottak ma, amelyen nemcsak Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, hanem Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is részt vett – még úgyis, hogy az egész napos kormányülés a sajtótájékoztató alatt is zajlott.

Gulyás Gergely a családok védelmében bejelentette, hogy meghosszabbítják az élelmiszer- és a benzinárstopot, valamint félévig marad még a kamatstop is. A kormány ugyanis úgy látja, hogy amíg nem lesz vége az orosz-ukrán háborúnak, valamint nem szüntetik meg az energetikára kivetett unió szankciókat, az általános infláció velünk marad. De erre nem látunk reális esélyt – tette hozzá.

Véleménye szerint a csökkentett rezsicsökkentés során meghatározott átlagfogyasztásba többen beférnek, mint amennyien elsőre gondolták volna, és sokan elkezdtek spórolni is. Egyébként a rezsicsökkentést még mindig Európa legnagyobb családtámogatási rendszerének nevezte.

Ezután Nagy Márton közölte, hogy a kormány egy programot hozott létre az energia-intenzív, termelő kkv-k támogatására.

Már érkeztek extrém magas rezsiszámlák a büfésekhez, kisboltoknak, de az érdekképviselet szerint még várni kell a pontosabb számokkal

Valóban van néhány extrém eset és ezeknek is meg kell nézni a miértjét, mert ezek olyan magas számok, amelyek során lehet, hogy az érintettek jelentősen meghaladták az átlagfogyasztást - reagált a vendéglősöket, kisboltosokat, büféseket is érintő rezsiemelkedésre az Alfahírnek Antallfy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége KISOSZ ügyvezető elnöke.

Ez 2022. október 1-től 2023 végéig tart majd, és két fontos eleme van: a működési költségek támogatása, valamint a beruházások támogatása, és a Technológiai és Ipari Minisztérium alá fog tartozni.

A lényeg, hogy az érintett vállalkozások energiaszámlájának növekményének 50 százalékát kifizeti a kormány az október-november-decemberi időszakban. Mind az áram, mind pedig a gáz tekintetében. Ezenfelül az energia-intenzív kkv-k maximum 15 százalékos önerőtámogatást igényelhetnek hosszú távú energiahatékonysági beruházásokra.

A kkv-któl azt kérte a miniszter, hogy védjék meg a munkahelyeket, és 2023-ra maradjon meg a jelenlegi alkalmazottak száma 90 százalékban.

Kérdésre válaszolva a miniszter később elárulta, potenciálisan 10 ezer kkv-ról van szó, decemberben pedig felülvizsgálják a programot, valamint összesen 116 energia-intenzív szektor van, de ők a termelő cégeket akarták előnyben részesíteni.

Nagy Márton belengetett két másik programot is, de ezekről még nem döntött a kormány.

  • Gyármentő program: nagy ipari vállalatok energiahatékonysági beruházásait fogják támogatni, itt csak beruházási támogatás lesz, működési támogatás nem
  • Új munkahelyvédelmi akcióterv is lesz, a kormányzat szerint ugyanis az elszabaduló energiaárakra „munkahelycsökkentés lehet a válasz”.

Ezeket a következő hetekben dolgozzák ki – magyarázta Nagy Márton.

Gulyás Gergely optimista volt egy másik nagyon fontos kérdésben is. Szerinte ugyanis sikerült megállapodni Brüsszellel a kondicionalitási eljárással kapcsolatban. Ennek érdekében jövő hétfőn és pénteken törvényjavaslatokat nyújtanak a Parlament elé, amelyek novemberben már hatályba is léphetnek. Így véget érhet az eljárás. Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy „valóssággá kell válnia” azoknak a vállalásoknak, amelyeket az Európai Uniónak tettek. A Bizottság holnapi döntésére Navracsics Tibor miniszter fog reagálni.