Kormányinfó: szombaton nyithatnak a teraszok, 11 órára módosul a kijárási tilalom

Kormányinfó: szombaton nyithatnak a teraszok, 11 órára módosul a kijárási tilalom

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a csütörtöki online kormányinfón a kabinet szerdai döntéseit ismertette.

Mint ahogyan megírtuk, tegnap meghalt 214, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 3607 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

Az eddigi, első adaggal beoltottak száma 3 419 450 fő, közülük 1 453 300 fő már a második oltását is megkapta. 

214-en elhunytak, 3607-tel nőtt a fertőzöttek száma hazánkban

Meghalt 214, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 3607 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - tájékoztat a kormányzati portál csütörtökön. Az eddigi, első adaggal beoltottak száma 3 419 450 fő, közülük 1 453 300 fő már a második oltását is megkapta.

Gulyás Gergely a tájékoztatón először arról beszélt, hogy pénteken már elérhetjük a 3,5 millió oltást. Amint ez megvan, a belügyminiszternek kell erről határozatot hoznia, így jelen állás szerint

szombaton megnyithatnak a teraszok, a kijárási tilalom kezdetét pedig este 11 órára tolják ki.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy látja, jó esély van arra, hogy jövő héten elérhetjük a 4-4,5 millió oltottat,

így aki most regisztrál, akár egy-két héten belül megkaphatja az oltását.

Mint elmondta, eddig 4,6 millió fölött van a beoltottak száma, 260 olyan ezer ember van, akit regisztráció nélkül oltottak be, többségében egészségügyi dolgozókról és idősotthonokban dolgozókról van szó.

Iskolák újranyitása

A miniszter úgy látja, helyes volt a döntés hogy újranyitották részben az oktatást. Az óvodások 60, az alsó tagozatos iskolások 70 százaléka élt a lehetőséggel, az arány növekszik - mondta.

6 ezer milliárd forintos alapot hoztak létre

Gulyás arról is beszélt, hogy néhány héten belül benyújtják a 2022-es költségvetés tervezetét.

Kiemelte a kormány egy 

6000 milliárd alapos hozott létre a 2021-es költségvetésben, amely  a gazdaság újraindítását és a munkahelyek létrehozását szolgálja.

A bértámogatási rendszerről szólva Gulyás elmondta, eddig több mint 72 milliárdnyi támogatást ítéltek meg.

Veszélyhelyzet

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint

a veszélyhelyzet meghosszabbítása az ország cselekvőképességét biztosítja, amire azért volt szükség, mert a járványnak még nincs vége.

Ennek véghatárideje az őszi ülésszak utáni 15. nap. Hozzátette, a kormány bármikor megszüntetheti a veszélyhelyzetet, ha már nincs rá szükség, ez mindenkinek az érdeke.