Gulyás Gergely: Alaptörvényt módosíttatna a kormány, a hatósági árak sorsáról nincs döntés

Gulyás Gergely: Alaptörvényt módosíttatna a kormány, a hatósági árak sorsáról nincs döntés

Gulyás Gergely azzal kezdte a Kormányinfót, hogy köszönetet mondott azoknak, akik elmentek szavazni az áprilisi választáson és külön megköszönte a kormánypártokra leadott szavazatokat.

Ezután a jelenlegi közjogi helyzetről beszélt: a kormány mindaddig működik, amíg az új kormány meg nem alakul, a tegnapi kormányülésen politikailag ért véget a negyedik Orbán-kormány megbízatása. A miniszterelnök sokakkal beszélt már, akiket a következő kormányban látni akar.

Május 2-án alakul meg az új Országgyűlés, majd a május 16-án kezdődő héten választják meg a miniszterelnököt. Egy személyi döntésről tud beszámolni, Kocsis Máté marad a Fidesz-frakció vezetője, nem vállal kormányzati pozíciót.

A járványhelyzetről szólva arról beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a vírus intenzitása csökken, de nem tűnt el. A járványhelyzet miatt elrendelt veszélyhelyzet így május 31-én megszűnik.

A háborúval kapcsolatban elmondta, hogy Magyarországnak nem túl nagy a súlya a világpolitikában, így a békét ők maguk nem tudják előremozdítani. Jelenleg úgy számolnak, hogy akár hónapokig vagy évekig is eltarthat a háborús konfliktus, ezért alaptörvényt módosítanak, hogy háborús helyzet esetén is lehetséges legyen a veszélyhelyzeti kormányzás.

A humanitárius krízisról a következő számokat közölte a miniszter:

  • 600 milliárd déli kerítés,
  • 40 milliárd az ukrán menekültek ellátására, ebből 2%-ot állt az Európai Unió,
  • az Európai Unió az ukrán menekültek ellátására 4 milliárd forintot adott.

Gazdasági adatok tekintetében meghallgatták Varga Mihályt a tegnapi kormányülésen, stabil a gazdaság. Gulyás Gergely szerint a árstopok inflációt mérséklő hatása jelentős, 13% lenne ezek nélkül az infláció, azonban csak később fog döntést hozni a kormány a sorsukról. A kormány az MNB prognózisa alapján 2022 augusztusában várja az infláció csökkenését. 

Szentkirályi Alexandra bejelentette, hogy mostantól mindössze kétórás időkeret áll majd rendelkezésre a Kormányinfón a bejelentésekkel és a kérdésekkel együtt.

A kormányszóvivő a humanitárius segítségről is beszélt, 625 ezer azok száma, akik a háború elől menekülve érkeztek Magyarországra. 17 ezer menedékkérelmet adtak be és 100 ezer ideiglenes tartózkodásra jogosító papírt állítottak ki. 270 ezer szolidaritási jegyet állított ki a MÁV. Megkezdődött az óvodákba, iskolákba integrálása az ukrán menekült fiataloknak, 300 óvodás, 1000 iskolás van már a magyar intézményekben, az egyetemeken 440-en.