Közlöny: a kutaknak kell kérniük a gépjármű honosságának okirattal történő "hitelt érdemlő" igazolását

Közlöny: a kutaknak kell kérniük a gépjármű honosságának okirattal történő "hitelt érdemlő" igazolását

Csütörtök éjfélkor megjelentek a legfrissebb Magyar Közlönyben a hatósági áras üzemanyagok új részletszabályai a Kormány 186/2022. (V. 26.) Korm. rendelete a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény eltérő alkalmazásáról szóló 94/2022. (III. 10.) Korm. rendelet módosításáról címmel.

A rendelet szerint a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autók mellett azokat a külföldi rendszámú kocsikat is 480 forintos literáron lehet majd megtankolni, amelyeket olyan országban helyeztek forgalomba, ahol szintén hatósági áras termék az üzemanyag. Ez például a szerb és a szlovén autósokkal tesz majd kivételt.

Az üzemanyag hatósági árát az üzemanyagtöltő állomás területén vagy más arra alkalmas helyen fel kell tüntetni, olyan magasságban és méretben, hogy az a közlekedési útvonalról jól olvasható legyen, a kútoszlop kijelzőjén azonban a kutak a piaci árat fogják majd megjeleníteni.

A benzinkutasok szerint kivitelezhetetlen a kormány döntése

Kivitelezhetetlennek tartják a benzinkutasok a kormány döntését, hogy csak magyar rendszámú autókba lehessen ársapkás üzemanyagot tankolni - mondta a HVG-nek Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetsége elnöke. A csütörtöki Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak a hatósági áras benzinből péntektől.

A kutaknak emellett gondoskodniuk kell arról, hogy a kútoszlop környékén, a bejáratnál és a pénztárnál a vásárlók magyar és angol nyelven is tájékoztatást kapjanak arról, hogy pontosan ki vásárolhat hatósági áron üzemanyagot, illetve hogy aki nem élhet ezzel, az milyen piaci áron juthat hozzá.

Amennyiben a gépjármű honossága kétséget kizáróan nem állapítható meg, a kutak feladata, hogy „felhívja a vásárlót a gépjármű honosságának okirattal történő hitelt érdemlő igazolására.”

A rendelet arról is ír, hogy ha valaki nem tud hatósági áras terméket értékesíteni, akkor annak nem kell kitalálnia, hogy valóban magyar vevővel van-e dolga.

Továbbra sem tudni azonban, hogy mi lesz például a kismotorokkal és robogókkal, amelyeknek nincsen rendszámuk, így ezek esetében nem lehet eldönteni, hogy jogosultak-e a hatósági áras tankolásra.