Már 5 éves kortól is kérhető a vakcina északi szomszédunknál

Már 5 éves kortól is kérhető a vakcina északi szomszédunknál

Szlovákiában már szerda óta lehet kérni a Covid-19 elleni oltást az 5 és 11 év közötti gyerekeknek is - adta hírül a pozsonyi Új Szó. Ezzel kapcsolatban Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője adott tájékoztatást. 

Mint kiderült, a gyerekeket jelenleg három helyen oltják:

  • a pozsonyi gyermekkórházban,
  • a Turócszentmártoni Egyetemi Kórházban és
  • a Kassai Egyetemi Gyermekkórházban.
A tárca közlése szerint olyan krónikus betegségben szenvedő gyerekek kaphatják meg a vakcinát, akiknek az állapotát jelentősen súlyosbíthatná a Covid-19-fertőzés, esetleg a halálát okozhatná a betegség.

Kifejtették, hogy az idegrendszeri betegségek, a krónikus tüdőbetegség, a súlyos immun-rendellenesség, a daganatos megbetegedések, a krónikus szívelégtelenség, a tüdőbetegség okozta magas vérnyomás, a súlyos vérszegénység vagy más súlyos betegségek jelenthetnek ilyen kockázati tényezőt. Az oltásról szakorvosnak kell döntenie.

Arról is tájékoztatást adtak, hogy az ebbe a korcsoportba tartozó gyerekek oltására külön időpontokat jelölnek ki.

Nem minden kisorsolt örülhetett a szlovák vakcinalottó sorsolásakor

Júliusban hagyta jóvá a szlovák parlament azt a javaslatot, amely a vakcinalottót indította útjára. A szokatlannak tűnő szerencsejáték bevezetésének célja az oltási hajlandóság növelésére irányul. Szlovákiában útjára indították vasárnap azt a lottójátékot, amely az oltási hajlandóság növelését hivatott szolgálni a parlament júliusi jóváhagyásával.

Mint azt korábban megírtuk, több környező ország, így északi szomszédunk is előszeretettel folyamodik olyan eszközökhöz, amelyek az oltakozási hajlandóság növelését célozzák. Ennek jegyében vezették be jelesül a vakcinalottót.