Egy szakorvos szerint megdöbbentő helyzetbe kerültek a koronavírus miatt

Egy szakorvos szerint megdöbbentő helyzetbe kerültek a koronavírus miatt

"Játszhatunk itt matekot, csűrhetjük és csavarhatjuk. Csak így tovább! De attól én még ilyet nem éltem meg eddig"

- mondta a Magyar Hangnak nyilatkozó szakorvos, aki szerint soha ennyi kétoldali tüdőgyulladást még nem látott. Somodi-Botos Annamária beszámolója szerint (amelyet Boldogkői Zsolt tett közzé) a legtöbben fulladnak, ráadásul a többségük idős ember, igaz akadnak köztük fiatalok is.

A szakorvos úgy véli, az egészségügyi dolgozók el sem tudják mondani reálisan, hogy mi is a helyzet azoknak, akik a falakon kívüli életükkel, felelősségteljes, szabálykövető viselkedésükkel tehetnének azért, hogy "a falakon belül a gyakran súlyos állapotú és már most kritikus számú beteg és az egészségügyi ellátók helyzete jobb irányba tartson”.

Hozzátette, hogy 12 éve dolgozik a szakmában, ez idő alatt találkozott H1N1-es betegekkel, akik között szintén volt pár súlyos állapotú, és persze átélt jópár „sima” influenzaszezont is.

"Ennyi és ilyen súlyos beteget soha nem láttam. Ennyi kétoldali pneumoniát, rossz vérgázértéket soha nem láttam. Rágjuk csak a számokat, hisz a statisztika arra jó. Az a valóságon, ami a falakon belül zajlik most is, nem változtat"

– írta le a helyzetet.

Végezetül arra tért ki, most örül, hogy a sürgősségi elvek mellett tanult katasztrófa-orvostant is,

„de félreértés ne essék, önmagában nem ez a vírus a katasztrófa, nem is az egészségügy vagy amit még célkeresztbe állítunk. Az emberi felelőtlenség teszi azzá.”