Nem lehet titok a polgármesterek előtt, hány fertőzött van a településükön

Nem lehet titok a polgármesterek előtt, hány fertőzött van a településükön

Helyi férfi fordult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) amiatt, mert Gyöngyös vezetése tavaly október óta nem kapott naponta frissülő adatokat arról, hány fertőzött van náluk. 

A NAIH válaszában azt írta:

Amennyiben tehát Gyöngyös Város Önkormányzata a város Covid-19 fertőzött lakóinak számát igényli a Heves Megyei Kormányhivataltól, akkor azt meg kell kapnia.

Egy hasonló bejelentés alapján a hatóság megerősítette – írja a 444 –, hogy a kormányhivatalok nem továbbítják automatikusan a fertőzöttekkel kapcsolatos adatokat az önkormányzatok felé, ugyanis az erről szóló jogszabályok már nincsenek hatályban.

Ezen kormányhatározatok tavaly március végéig, illetve június közepéig még érvényben voltak, ezek alapján pedig a hatósági házi karanténban tartózkodókról az önkormányzatoknak kellett gondoskodniuk. Az adatok alapján így a polgármesterek tájékoztatni tudták a helyieket a járványhelyzetről.

Az Országos Szakrendszeri Információs Rendszerben egyébként rögzítik csakúgy a megbetegedés, ahogyan az ápolás helyét is, a kormány- és a járási hivatalok pedig rendelkeznek is ezen adatokkal, így, ha az önkormányzat igényli, ezeket meg kell kapnia. 

A naponta kamerák elé álló operatív törzs egyébként csupán a megyei összadatokról ad tájékoztatást.