Operatív törzs: valószínű, hogy nem lesz robbanásszerű növekedés

Operatív törzs: valószínű, hogy nem lesz robbanásszerű növekedés

A kormányzati intézkedések megmagyarázásával és elmúltnyolcévezéssel kezdte az operatív törzs sajtótájékoztatóját az ITM államtitkára. Schanda Tamás arról beszélt, hogy a kormány minden megszűnő munkahely helyett újat fog létrehozni, a bértámogatási program pedig arra jó, hogy elősegítse a munkahelyek megőrzését. A már egy évtizeddel ezelőtt leváltott balliberális kormányzatra visszamutogatva azt mondta, hogy az Orbán-kormány nem segélyezéssel, hanem munkával kívánja segíteni a bajba jutottakat.

33 ezer kutató és mérnök számára indítottak bértámogatási programot, amelynek keretében havonta 318 ezer forintot vehetnek fel dolgozonként a K+F és innovációs területen működő cégek. Schanda szerint a kormányzati lépések azt a célt szolgálják, hogy május elején elkezdődhessen az ország újraindítása.

Sokat segítene a védőoltás

976-an állnak kórházi kezelés alatt, közülük 49-en szorulnak lélegeztetésre - erről már Müller Cecília beszélt. Az országos tiszti főorvos szerint a járványgörbét sikerült ellaposítani, ezért valószínűsíthető, hogy nem lesz robbanásszerű növekedés a fertőzöttek számában. Továbbra is nagy kihívásnak tartja a szociális intézmények zárt közösségeiben a fertőzés megállítását. A fertőzöttek nagy része kórházakban és ilyen, szociális intézményekben van Müller szerint, ezért itt kell célzott intézkedésekkel fellépni a vírus terjedése ellen.

A szakember szerint készülni kell arra is, hogy egy esetleges második hullám kialakulása előtt fel kell mérni a lakosság védettségét is a koronavírussal szemben. Ha a második hullám előtt rendelkezésre áll már védőoltás, akkor ez lehetővé teszi a nyájimmunitás kialakítását és a vírusnak leginkább kitett csoport megvédését.

2649 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 11 idős krónikus beteg

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2649 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - írja a Koronavirus.gov.hu. Elhunyt újabb 11 idős krónikus beteg. Ezzel 291 főre emelkedett az elhunytak száma, 516-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 976 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 49-en vannak lélegeztetőgépen.

Nem volt jó ötlet budapesti karanténról kamuzni

Lakatos Tibor arról beszélt, hogy több tucat egészségügyi intézménybe több mint 6 millió védőfelszerelést szállítanak ki. Az operatív törzs szóvivője beszélt a kormányrendeletről is, amely alapján az önkormányzatoknak április 30-tól kötelező óvodai és bölcsődei felügyeletet biztosítani, egy csoportban legfeljebb 5 gyermeket lehet elhelyezni.

3 rémhírterjesztő ellen jutott el vádemelési szakaszba a nyomozás, köztük abban az ügyben is, amikor egy férfi Budapest lezárását emlegette.