Voldemort nagyúr bukása

Neki köszönhetjük az „alkotmányos költség” fogalmát.

Rendkívüli esetnek nevezhető a gengszterváltás utáni Magyarország körülményeit ismerve, hogy a bíróság – első fokon – korrupció miatt bűnösnek mondta ki a fideszes Mengyi Rolandot. A napnál világosabb korrupciós ügyeket (gondoljunk például az Elios ügyére) ugyanis általában már a nyomozati szakaszban lezárják. A nagyon ritka kivételek egyike a Voldemort-ügy néven elhíresült korrupciós botrány.

A Harry Potter-regényekből ismert főgonosz neve 2016 augusztusában bukkant fel a 168 Óra tényfeltáró cikkében. A hetilap írása kiszivárgott lehallgatási jegyzőkönyvek leiratain alapult. Mint írják, az ügyben ugyancsak elítélt E. Zsolt és B. Tibor egy több mint kétszáz szociális szövetkezetből álló hálózatot üzemeltettek, melyhez a jó pályázatelbíráló kapcsolatokkal rendelkező K. Péter segítségével több száz millió forintra pályáztak. A fideszes Mengyivel 2015 tavaszán találkoztak, akivel tulajdonképpen meg is egyeztek, hogy a politikus egyengeti a pályázatok útját. Az összekötő K. Péter lett, a pályázati táblázatokat egy kecskeméti könyvelő állította össze.

A következő összejövetelre Mengyi már hozta a Public Sector Consulting Kft. pályázatíró szakemberét, B. Szilviát is. A fideszes ekkor közölte: az elnyerni tervezett összeg felét vissza kell fizetni. A pályázatíró közölte velük, ezek csupán költségek, amelyet a szövetkezeteknek le kell számlázniuk oktatás, e-learning, konferencia- és workshopszervezés címén, a támogatás másik fele pedig megmaradna náluk bérre, járulékokra.

Mivel a 2015. december 31-i határidő közelgett, ezért húszra csökkentették a szóba jöhető szövetkezetek számát. A pénzt – első körben öt-hétszázmillió forintot – pedig nem foglalkoztatásra, hanem hálózatbővítésre adták volna, ami miatt ötven helyett csupán tíz százalék maradt volna a szövetkezeteknél, és kilencven százalékot kellett volna különböző jogcímeken visszautalni. Mengyi és B. Szilvia ekkor többször is azzal nyugtatta E. Zsoltot és B. Tibort, hogy ha ezt a projektet sikeresen végigcsinálják, hosszabb távon együtt kívánnak velük működni. Konkrétan arról volt szó, hogy a 2020-as pályázatokból egy körülbelül kétmilliárd forint összegű támogatás volt nekik beígérve, amit valóban foglalkoztatásra adtak volna.

2015. július elején Mengyi K. Péteren keresztül magához hívatta B. Tibort, és – a jegyzőkönyv tanúsága szerint – ezt mondta:

itt és most el kellene dönteni, hogy megbízunk-e egymásban annyira, hogy most már a pénzről is kell beszélnünk (…) ez egy egyirányú utca, és innen visszafordulni nem lehet, és ahhoz, hogy tudjunk együtt dolgozni, ahhoz az ő részükről is bizalom szükséges, ennek az az alapfeltétele, ha átadunk ötmillió forintot még a pályázat kiírása előtt úgymond alkotmányos költség jogcímen.

B. Tibor társa, E. Zsolt személyesen Mengyi szájából akarta hallani az alkotmányos költség kiszabását, amire sor is került. A vallomások szerint a fideszes ekkor ezt mondta: „Most öt, ha lezárják, még öt, vagy így, vagy sehogy!” Sőt, B. Szilvia ahhoz is ragaszkodott, hogy a különböző költségekre beszámlázó cégeket is csak ő nevezhesse meg. Az „alkotmányos költséget” végül nagy nehezen összeszedték és K. Péteren keresztül elküldték a telefonbeszélgetések során csak Voldemortként emlegetett Mengyinek.

2015 késő őszén már folyt a nyomozás az ügyben, mely egy nem is jelentős összegű adócsalásból indult. A NAV tájékoztatta is erről Balog Zoltán akkori emberierőforrás-minisztert, ezért a pályázati kiírást úgy módosították, hogy az ne feleljen meg az érintett szövetkezeteknek. E. és B. a pályázati bukta után már csak a K. Péteren keresztül átadott ötmilliós korrupciós pénzt akarta visszaszerezni. Az érintetteken akkor ütöttek rajta a NAV nyomozói, mikor K. visszaadta volna a pénzt. Az Emmiből Köpeczi-Bócz Tamás államtitkár bukott bele az ügybe, aki ugyancsak tudott mind Mengyiék sumákságáról, mind a NAV nyomozásáról.

Érdekesség, hogy az adóhatósági nyomozók már azt is végignézték, hogy K. Péter egy csomagot ad át a fideszesnek a tiszaújvárosi Mamma Rosa pizzériában. Akkor azért nem léptek közbe, mert nem kaptak engedélyt a beavatkozásra. Bár a leiratok alapján nagyon valószínű, hogy a zacskóban a 10 milliós „alkotmányos költség” első részlete, 5 millió forint volt, Mengyi az Átlátszó tudósítása szerint a bíróság előtt azt nyilatkozta,

emlékei szerint a zacskóban női ruha vagy pálinka lehetett.

(Hogy a két férfi ügyletében mit keresett volna egy női ruha, annak elképzeléséhez nagyon perverz fantázia szükséges! wink)

Mengyi végig tagadta, hogy az „alkotmányos költség” eljutott volna hozzá. A visszafizetésről a 2017. júliusi tárgyaláson Mengyi Roland azt állította, hogy amikor K. Péter 2015 decemberében kölcsönkért tőle 5 millió forintot, fogalma sem volt, hogy abból akarja visszafizetni a pénzt E. Zsoltéknak.

Az ügy kirobbanásakor Mengyi Roland közleményben tagadott mindent:

A mai napon, a 168 Óra c. lapban megjelent híreszteléssel kapcsolatosan az alábbiakat kívánom leszögezni:

A ügyben semmilyen módon nem vettem részt,  a gyanúsítottként vallomást tevők  visszaéltek a nevemmel és a pozíciómmal. A lelkiismeretem tiszta, készséggel állok minden vizsgálat elé. Amennyiben a nyomozás érdeke úgy kívánja, és az ügyészség ezt kezdeményezi, kérni fogom a Parlamentet, hogy a mentelmi jogomat függessze fel.

Miután folyamatban lévő ügyről van szó, többet nem kívánok mondani. Minden további kérdéssel forduljanak ügyvédemhez, Dr. Futó Barnabáshoz.

A fideszes a bíróság előtt is tagadott mindent. A – visszafideszesítés előtti – Hír TV beszámolója szerint Mengyi arról beszélt, hogy ami a 90-10, illetve 50 százalékos arányról szól, azt „teljes mértékben félreértették”.

„Voldemort nagyúr” mentelmi jogát a Parlament 2016 szeptemberében függesztette fel. A képviselőt 2016 októberében hallgatták ki gyanúsítottként. Vádemelésre 2017 áprilisának végén került sor. Az elsőfokú ítéletben a másik hat vádlotthoz hasonlóan bűnösnek mondták ki. Hatodrendű vádlottként bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérletében és befolyással üzérkedésben találták bűnösnek, a büntetés 3 év börtön, 4 millió forint pénzbírság és 6 év közügyektől eltiltás. Mengyi Roland óriási félreértésnek, abszurdnak nevezte az ítéletet, és jelezte, fellebbezni fognak.

Három év börtönre ítélték Mengyi Rolandot

Első fokon három év szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék Mengyi Rolandot, a Fidesz volt országgyűlési képviselőjét, akit költségvetési csalással és befolyással való üzérkedéssel vádoltak. A Voldemort becenévvel illetett politikus az ügy hatodrendű vádlottja volt, a vád szerint 2015-ben kenőpénzért vállalta, hogy megbundáz egy 500 millió forintos európai uniós, szociális szövetkezetek támogatására kiírt pályázatot.

Pártreakciók

Szilágyi György, a Jobbik szóvivője közleményében azt írta, Mengyi Roland egy a több száz NER-lovag közül, akik 2010 óta Orbán Viktor vezetésével szabadrablást hajtanak végre az országban. Szerinte

a kedves vezető beáldozta Mengyit saját maga és a többi NER-lovag védelmében.

Az ellenzéki politikus szerint a cél „minden enyveskezű kiskirály, oligarcha, korrupt bűnöző igazságszolgáltatás elé állítása”, majd hozzátette: ehhez kell együttműködnie mindenkinek, aki a NER lebontásában és egy szabad, igazságos, biztonságos Magyarország felépítésében érdekelt.

A Demokratikus Koalíció nevében Rónai Sándor szóvivő adott ki közleményt. A párt szerint Mengyi „az első, akiről hivatalosan kimondták, hogy korrupt, és bűncselekményt követett el, de nem ő lesz az utolsó”.

A parlamenti frakcióval nem rendelkező Liberálisok közleménye kiemeli: „Mengyi Roland esete nem egyedi, az Orbán-kormány politikája a mindennapi korrupcióra épül”. Úgy vélik, a kormánypárti politikusok monopolizálták a pályázati rendszert, és csak azok juthatnak uniós és állami forráshoz, akik megfelelő fideszes kapcsolatokkal rendelkeznek. A mikropárt szerint szükség lenne arra, hogy hazánk mielőbb csatlakozzon az európai ügyészséghez.