Korrupciós ügy miatt mond le az adóhatóság elnöke

Gelu Diaconu és helyettese, Mihai Gogancea Vatasoiu lemondását már szerda este kérte a pénzügyminiszter. Diaconu csütörtökön reggel azt mondta, megvárja, hogy leváltsák, mert ártatlannak vallja magát. Dacian Ciolos román miniszterelnök már csütörtökön délelőtt jelezte, hogy Diaconunak távoznia kell, mert az adóhatóságnak meg kell őriznie hitelességét.

A román korrupcióellenes ügyészség szerdán indított bűnvádi eljárást több személy ellen, köztük Nicolae Paun és Madalin Voicu parlamenti képviselő, valamint az adóhatóság két vezetője ellen. Európai uniós és román állami pénzek rendeltetésellenes felhasználása, valamint jogtalan megszerzése miatt vizsgálódnak a két törvényhozó ellen.

A vádhatóság bűnpártolással és hivatali visszaéléssel gyanúsítja az adóhatóság két vezetőjét. Azt róják fel nekik, hogy Voicu közbenjárására rendeletet adtak ki, amelyben

mentesítettek társadalombiztosítási járulék fizetésének kötelezettsége alól

olyan személyeket, akiket csak papíron alkalmaztak a vizsgálat tárgyát képező, meg nem valósult két uniós programban.

Diaconu szerint a szóban forgó rendelet az ügyben közvetlenül érintetteknél valójában lényegesen több személyre vonatkozott, mert előtte az adóhatóság jelképes jövedelmek, valamint gyermeknevelési támogatás után számolt fel aránytalanul magas társadalombiztosítási járulékot, amelyet az adóhatóság a korábbi pénzügyminiszter javaslatára törölt el.

 Bő egy hét alatt 

már a második magas rangú tisztségviselőt váltották le

Romániában a korrupcióellenes ügyészség vizsgálatai nyomán. A múlt héten a legfőbb ügyész mondott le, miután azzal gyanúsították meg, hogy jogtalanul állapodott meg a belügyminisztériummal rendőri felvezetés rendszeres igénybe vételéről.

Keresztes háború, vagy boszorkányüldözés?

Magyarországról, ahol ennél nagyságrendekkel komolyabb ügyekbe sem buknak bele politikusok, vagy állami vezetők szinte hihetetlennek tűnik a hatóságok ilyen mértékű szigora. A Korrupcióellenes Ügyészség az elmúlt években számos, korábban érinthetetlennek tűnő vezért szedett le a román közélet sakktáblájáról. Legmagasabb rangú skalpjuk Victor Ponta miniszterelnök volt, aki hosszas vonakodás után kénytelen volt távozni pozíciójából.

A korrupció elleni keresztes hadjárat azonban egyesek szerint

egyre többször csap át boszorkányüldözésbe.

Markó Attila RMDSZ-es politikust a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó református kollégium visszaszolgáltatása miatt 2014-ben három év felfüggesztett börtönre ítélték, és azóta azzal is megvádolták, hogy "túl sok" kártérítést ítélt meg a kommunizmus idején elrabolt magyar vagyon miatt. Tavaly pedig Ráduly Róbert csíkszeredai polgármestert vádolták meg hűtlen kezeléssel, mert

19 ezer forintnyi

benzinpénzzel nem tudott elszámolni.