Kósa a gecizésről: "Ez egy munkaügyi vita"

Kósa Lajos szerint csak egy "munkaügyi vita miatt mérges Simicska, Bayer tagadja, hogy tartozna a vállalkozónak.

"Ez egy magán médiavállalkozás, amelynek van szemmel láthatólag egy belső, munkaügyi vitája" - ezzel kommentálta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a Magyar Nemzet, a Hír TV és a Lánchíd Rádió vezetőinek lemondását és Simicska Lajos erre tett meglehetősen pikáns megjegyzéseit. Azt is elmondta, hogy ez egy médiavállalkozás, épp ezért a Fidesznek nincs erről álláspontja.

Simicska eltávolodott a Fidesztől

Kósa szerint Simicska egykor valóban közel állt a Fideszhez, de mára eltávolodott. De vannak még olyan jobboldali vállalkozók, például Széles Gábor, akik rendelkeznek még média érdekeltségekkel. Kósa szerint egyszerűen csak "van most egy belső vita a tulajdonos és a menedzsment között", de a Fidesz közben kormányoz, a politikai hatalomgyakorlás pedig nem a sajtón keresztül történik.

Bayer szerint nem tartozik Simicskának

Nemhogy milliókkal, egy fillérrel sem tartozik Bayer Zsolt Simicska Lajosnak - mondta a publicista az origó megkeresésére.

A publicista a "Tényleg" címmel megjelent cikkében azt írta: „Te is tudod, én is tudom, kedves Lajos, hogy nélküled már nem lenne Fidesz. Már 94 óta nem lenne. De amit most művelsz, az gyalázatos." Erre Simicska Bayernek azt üzente: „ha fölidéznéd, hogy mennyivel tartozol nekem, ha megadnád a tartozásodat, az jó lenne." Simicskának azonban nem igazán nyerte el a tetszését Bayer írása. A hir24 megkeresésére ugyanis azt mondta:
   

"Bayer Zsolt egy geci. Orbán Viktor is egy geci".

Majd azt mondta, hogy a Magyar Hírlap újságírója milliókkal tartozik neki, és amúgy meg egy görény. Az előbbi információt Bayer cáfolta.


Totális médiaháborúra készül Simicska Lajos

Totálissá válhat a médiaháború, ha a kormány valóban bevezeti az RTL-lel való békülés jegyében az ötszázalékos reklámadót – nyilatkozott a Népszavának Simicska Lajos, a legjelentősebb Fidesz-közeli médiatulajdonos.

Pikáns, hogy a Magyar Nemzet és a Hír TV tulajdonosa – már nem először – a Népszavához fordul, amikor valami bejelentenivalója van. Most azért tette ezt, mert médiabirodalmának ez az 5 százalékos adó, számítások szerint, megötszörözné a fizetési kötelezettségeit.
 
A „vesztesek oldalán” áll ugyanis a Fidesz eddigi gazdasági háttéremberének számító Simicska érdekeltségeibe tartozó közterületi reklámcégek zöme, a Magyar Nemzet–Hír TV-médiacsoport, de a sávos rendszer eltörlésével bő 130 millió forinttal emelkedik a Class Fm-et üzemeltető Advenio Zrt. és a Metropolt kiadó cég terhe is. Összességében mind a vállalkozó, mind a piac szereplőinek döntő többsége úgy nyilatkozott: az ötszázalékos reklámadó kormányzati terve „újabb támadás a demokrácia ellen”.
 
Simicska Lajos mondatait, azaz a totális médiaháborúra vonatkozó kijelentést a Népszava szerint nem lehet másként értelmezni, minthogy a kormány elveszíti szinte valamennyi fontos médiapartnerét, szószólóként az állami televízióra (és rádióra) kell támaszkodnia, amely túl azon, hogy szakmailag teljesen felkészületlen, nézettségben és elfogadottságban sem képes kompenzálni az eddigi támogatói kört.

„A kicsik” is fizetnek

Rogán Antal tegnap jelentette be: támogatja a Fidesz-KDNP frakciószövetség a Miniszterelnökséget vezető miniszter reklámadós javaslatát. A kormánypártok mezőkövesdi ülésén a frakcióvezető szerint Lázár János arról tájékoztatott, hogy „az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást kíván indítani a magyar kormány ellen, amennyiben a reklámadóval kapcsolatban nem változtat”. Rogán szerint a frakció megadta a miniszter által kért felhatalmazást arra, hogy a kormány az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat folytassa, és dolgozzon ki megoldási javaslatot. Eszerint a Fidesz is beállt Lázár – már letárgyalt és kidolgozott – javaslata mögé, mely szerint egységes, egykulcsos lesz a reklámadó.
 
Orbán Viktor szerda este a Hír TV-ben nyilvánosan is kijelentette: az adónem kulcsának csökkentésével nem járhat együtt a várt költségvetési bevétel mérséklődése, azaz „a kicsik” is fizetni fognak.